Home » Свят » Зигмар Габриел напуска политиката

Зигмар Габриел напуска политиката

Бившият германски външен министър и бивш председател на Социалдемократическата партия на Германия (СДП) Зигмар Габриел реши да напусне политиката в края на настоящия законодателен период, който изтича през 2021 г., съобщи Tagesspiegel.

На следващите избори за Бундестаг той няма да участва в парламента.

Според Tagesspiegel, бившият лидер на социалдемократите не е искал публично да обявява своя ход преди изборите за Европейски парламент, за да не предизвика объркване в редиците на партията.

Според наблюдатели в предишната „голяма коалиция“ (блок от Християндемократически и Християнсоциални съюзи (ХДС/ХСС) и СДП), в който Габриел е министър на икономиката, заместник-канцлер и след това министър на външните работи, той постига известен успех, припомня news.bg.

По-специално, той практически спасява търговското споразумение с Канада (CETA), постига номинацията на Франк-Валтер Щайнмайер съвместно с кандидата на ХДС / ХСС за президент на Германия.

За него обаче няма място в новата „голяма коалиция“, сформирана след парламентарните избори през 2017 г. В началото на 2018 г, той обяви, че няма да бъде част от новото правителство на канцлера Ангела Меркел.

През 1999 г., 40-годишният тогава Габриел става един от най-младите премиери, ръководещи правителството на Долна Саксония, но след четири години социалдемократите, оглавявани от него, претърпяват сериозно поражение на регионалните избори и губят една трета от гласовете.

Партията решава да назначи Габриел на нова длъжност – комисар по поп културата. На тази длъжност Габриел дори получава прякора Зиги Поп по аналогия с музиканта Иги Поп.

Две години по-късно той за първи път участва в изборите за Бундестаг и следвайки резултатите си става член на германския парламент. През 2005-2009 г. той е министър на околната среда, природата и безопасността на реакторите в „черно-червеното“ правителство на Ангела Меркел.

През 2009 г., след загубата на СДП на парламентарните избори, Габриел става председател на партията и заема този пост в продължение на седем години – толкова дълго време най-старата немска партия не е водена от никого след Вили Бранд.

Германия
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Бойко Борисов: Интриганти изритаха шефа на НСО

Премиерът Бойко Борисов още повече засили съмненията около оставката на шефа на Националната служба за ...

В Германия издирват красива българска ученичка

Вече повече от седмица няма никаква информация за това къде се намира българската ученичка Йелиз. ...

Американският шпионин остава зад решетките в Москва

Съд в Москва удължи днес до декември срока на предварителния арест на американеца Пол Уилан, ...

Новата стара стратегия на САЩ за завладяване на Русия

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Новата ...

Борисов: Защо ни е ресор Земеделие, там парите са разпределени ясно

Някой си измисля глупости и вие ме карате да ги коментирам. Това заяви премиерът Бойко ...

Меркел все още води колоната в Германия

Подкрепата за Германската социалдемократическа партия (ГСДП) сред избирателите е нараснала с два пункта за последната ...