Home » Uncategorized » Журналистката Валя Ахчиева проговори за репресията срещу нея

Журналистката Валя Ахчиева проговори за репресията срещу нея

Журналистката и водеща на сваленото от ефира на БНТ предаване “Открито“ Валя Ахчиева получи трибуна от предаването “Честно казано с Люба Кулезич“ по ТВ Евроком. Пред Люба Кулезич тя говори за делото заведено ѝ от лидера на партия “Воля“ Веселин Марешки и майка му Веска Марешка, както и за паралелния износ на лекарства, който бе обект на журналистическо разследване от нейна страна.

“Завел е дело срещу всичките ми седем издания на “Открито“ за паралелния износ на лекарства. Миналото лято той и майка му са решили, че са претърпели неимуществени вреди по повод тези предавания. Веска Марешка спряла да пее, приключила кариерата ѝ. Тази схема никой не искаше да я решава и да я пипа. На пръв поглед паралелният износ на лекарства е един законен бизнес. Това е законно. Въпросът е, че това имаше вредни последици“, заяви Ахчиева, която е спечелила на първа инстанция делото заведено ѝ от Веселин Марешки и неговата майка Веска.

Ахчиева даде пример с лекарството Хумира (използвано за лечение на активен артрит), то пристигало на една ниска цена, но вместо да стои в българските аптеки и да лекува болните, много бързо заминавало към друга дестинация. Конкретният пример е с Германия, докъдето е стигнала Ахчиева в разследването си за паралелния износ на медикаменти.

“Хумира вместо за дядо Пешо, отива за дядо Ото, но там цената е два пъти по-висока. Тук държавата е в задължение към хората. Бяхме в Одрин (Турция) видяхме, че и там е в пъти по-евтино, отколкото в България. Държавата беше принудена да вземе законови мерки, за да може по някакъв начин това да се регулира.

“Естествено, че има натиск. При първия случай с наказанието ми от БНТ на Каменаров аз обявих, че искат да ми запушат устата. Все пак си извоювах това право да пиша в сайт от Брюксел“, категорична бе тя на зададения ѝ въпрос за натиска.

“Тогава казах, че има репресия срещу мен като журналист, репресия срещу всички журналисти и срещу всички, които искат да има свобода на словото“, продължи Ахчиева.

Това е политически процес срещу журналист“, обяви Валя Ахчиева и аргументира твърдението си с това, че щом зам.-председател на Народното събрание и лидер на политическа партия води дело срещу журналист, защото въпросният такъв е правил разследване, което касае бизнеса на този политик, то това е политически процес.

Относно работата си за европейски сайт след свалянето на “Открито“ Валя Ахчиева заяви: “Усетих сладостта на свободата и високите професионални стандарти. Хората там се интересуват само от фактите и доказателствата и нищо друго.“

Журналистката Валя Ахчиева заяви още, че завчера е представила концепция за разследваща журналистика на конкурс организиран в БНТ, в който тя е единствен участник.

Тя заяви още, че е влязла в кабинета на новия генерален директор на БНТ Емил Кошлуков и му е връчила решението по делото ѝ с Марешки, което е в нейна полза.

София / България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Как БФС харчи милиони от държавата за детски футбол

ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото. Скандалите около Българския ...

О, да! Рок икони се завръщат в играта (ВИДЕО)

Група Mötley Crüe се събира отново за турне по стадиони в САЩ, по-малко от пет ...

Жена загина при катастрофа на столичния бул. Европа

Жена загина при катастрофа на столичния бул. „Европа“ късно тази вечер, предаде bTV. Шофьорът, ударил ...

Парите от ЕС за строежа на АМ „Струма през Дефилето са под въпрос

Парите от Европа за строежа на част от магистрала „Струма“ са под въпрос. Според писмо ...

Чужденците в германските затвори стават все повече

Около една трета от всички към 50 000 затворници в Германия са чужденци, а в ...

Русия и Китай се заемат с Корейския полуостров

Русия и Китай са съгласували нов проект за урегулиране на Корейския полуостров и са готови ...