Home » България » Жесток удар! С ЕГН и лична карта купуваме авточасти втора употреба

Жесток удар! С ЕГН и лична карта купуваме авточасти втора употреба

Име, ЕГН, адрес, номер на лична карта. Всички тези данни да се изискват от купувача при сделка с авточасти втора употреба. Това гласи законопроектът за пътните превозни средства, изготвен от транспортното министерство, за който вече тече процедура по обществено обсъждане, пише в. „Телеграф“.

След обширни мотиви за изготвянето на новия закон е и борбата с кражбите на стари автомобили с цел търговия с употребявани части.

Ето защо авторите на закона въвеждат строг ред кога, как и от кого може да се извършва подобна търговия.

Законопроектът въвежда изискване такива части да се предлагат само от лица, които са регистрирани за такава дейност, както и регистрирани автосервизи и лица, регистрирани по Закона за управление на отпадъците. За всички тях се въвежда задължението да предлагат само части, които не застрашават безопасността на движението.

При сключването на всяка сделка с употребявани части търговецът ще трябва да я вписва в регистрационен опис. Там ще фигурират данните за купувача, датата, както и информация за самата част.

Сред тях ще са идентификационния номер на превозното средство, от което е била демонтирана или регистрационен номер, ако е имало такъв. Ще има и описание на частта с вид, модел, марка, година на производство, сериен номер.

Три години ще трябва да съхраняват тези описи търговци на употребявани части. Регламентирането на тези обществени отношения би създало предпоставки за гаранция на качеството и произхода на предлаганите части, мотивират се вносителите.

Въвежда се и регистър на сервизите за ремонт и техническо обслужване на колите, които ще се води от изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.

Предвид разнородния автомобилен парк и средната възраст на регистрираните в страната превозни средства, извършването на ремонт и техническото им обслужване от многобройни „легални и нелегални“ сервизи и влагането на не одобрени части и компоненти без гаранция за качество, обуславя засилващата се негативна тенденция за влошаване на техническата изправност на все по-голяма част от движещите се по пътищата превозни средства“, мотивират се създателите на законопроекта.

Според тях ще се постигне положителен икономически и социален ефект, тъй като чрез новите изисквания към сервизите ще се ограничи сивия сектор, ще се повиши техническото състояние и изправност на колите ще се подобри безопасността на движението по пътищата.

Очаква се законопроектът да се гледа в Народното събрание в есенната му сесия.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Захариева: Пламен Георгиев обеща да напредне с испанския

Пламен Георгиев има качества за консул във Валенсия, заяви външният ни министър Екатерина Захариева пред ...

Идиотски гаф с телефон едва не провали футболен мач

Без ВАР остана дербито в Саудитска Арабия между Ал Фатех и Ал Насър 0:1, а ...

9 октомври 1974 г. : Умира Оскар Шиндлер

На 9 октомври 1974 г. на 66-годишна възраст умира Оскар Шиндлер. Oскар Шиндлер е немски ...

Цацаров: Незаконен съдебен състав пусна Полфрийман

Министърът на външните работи Екатерина Захариева и главният прокурор Сотир Цацаров се срещнаха с Джон ...

Собствениците на Юнайтед няма да разкарат Солскяер

Мениджърът на Манчестър Юнайтед Оле Гунар Солскяер може да се чувства спокоен за поста си ...

Димитър Пенев със секретна мисия

Легендата на ЦСКА и българския футбол Димитър Пенев бе част от приятна изненада, която колективът ...