Home » България » Застрахователите отчетоха рекордни печалби за 2018 година

Застрахователите отчетоха рекордни печалби за 2018 година

На фона на множество скандали и наложени санкции застрахователният сектор бележи рекордни печалби и премийни приходи. С близо 50% е скочила печалбата на компаниите, които се занимават с общо застраховане, и през 2018 г. достига рекордните 91 млн. лв. Това показват предварителните данни за състоянието на застрахователния пазар към 31 декември 2018 г., публикувани от Комисията за финансов надзор (КФН). В общото застраховане са отчетени и рекордни премийни приходи. За първи път е премината бариерата от 2 млрд. лв. привлечени застраховки, което спрямо предходната 2017 г. е ръст от 20%. Изплатените обезщетения през изминалата година са за 1 милиард лева при 846 млн. лв. година преди това, припомня в. „Сега“.

Решаваща заслуга за добрите финансови резултати в общото застраховане е драстичното поскъпване на задължителната „Гражданска отговорност“ през миналата година. Най-масовата застраховка скочи от средно 220 лв. до 330 лв. само за няколко месеца. Данните на КФН показват, че 70% от брутните премийни приходи в общото застраховане се формират от автомобилните застраховки, в които се включва и „Каско“. Само от „Гражданска отговорност“ (ГО) през миналата година приходите са за 935.6 млн. лв. при 659.2 млн. година преди това.

Ръстът на премийните приходи от „Гражданска отговорност“ идва и от все по-плътното обхващане на всички собственици на автомобили. От година вече работи директна онлайн връзка между КАТ и Гаранционния фонд на застрахователите, което позволи покритието на моторните превозни средства с „Гражданска отговорност“ да надхвърли 90% и все повече да доближава 100%. Не трябва обаче да се забравя и фалита на кипърския застраховател „Олимпик“ през лятото на 2018 г. Преустановяването на работата му осигури за българските компании нови 200 000 клиенти, които бързо трябваше да сключат наново полици по „Гражданска отговорност“. Солидният пазарен дял на „Олимпик“ от 10%, реализиран благодарение на ниски цени, се оценява на 50 – 60 млн. лв. премийни приходи на година. Заради проспаната криза с кипърския застраховател с поста си се раздели шефът на застрахователния надзор Ралица Агайн. И до момента обаче няма назначен надзорник на този пазар. В животозастраховането отчетената печалба за 2018 г. е 27 млн. лв. и е почти без промяна в сравнение на предходната година.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Google изгражда центрове за данни в Тайван

През 2007 г. Google обяви плана си за изграждане на центрове за данни в Азия. ...

Каквото и да говорят неприятелите

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Каквото ...

Турция е нанесла въздушни удари

Турската армия е осъществила през нощта въздушни удари в района на сирийско-иракската граница, за да ...

Гриша Ганчев потвърди – Милош Крушчич ще води ЦСКА

Собственикът на ЦСКА Гриша Ганчев потвърди за dsport.bg, че Милош Крушчич ще бъде старши треньор ...

Пендаровски: България няма да блокира преговорите ни с ЕС

Българската позиция за бъдещето на интеграцията на Северна Македония е вътрешен въпрос и няма да ...

Масов фалит на авиокомпании

Поредната икономическа криза е на прага, предупреждават анализатори. Редица фактори за нейното идване вече са ...