Home » Свят » Защо в Турция не обичат Борис Джонсън?

Защо в Турция не обичат Борис Джонсън?

Корените на Борис Джонсън са в Турция. Но въпреки това там никак не го обичат. Причината: прадядото на Джонсън – „предателят“ Али Кемал. Ето какво се знае за потеклото на британския премиер:

Обичайно турците изпитват гордост, когато някой от семейството се издигне. Но макар Борис Джонсън, с неговите „истанбулски корени“, да стана премиер на Великобритания, в Турция това не предизвика никаква радост, пише турският журналист Джан Дюндар на страниците на германския „Ди Цайт“.

Борис Джонсън и историята на турския му прадядо

Според Дюндар, основната причина за това е лошата репутация на прадядото на Джонсън – Али Кемал, който е бил министър на образованието и на вътрешните работи в османското правителство. Неговото име е станало нарицателно – в Турция хората, смятани за предатели, и до днес биват наричани „Али Кемал“. Кемал, който е бил не само политик, но и високообразован журналист, е водил доста бурен живот в Алепо, Париж, Женева и Кайро. В своите статии той клеймил Турската война за независимост и настоявал за смъртно наказание за Мустафа Кемал Ататюрк.

Когато обаче Войната за независимост се увенчава с успех и Мустафа Кемал основава съвременна Турция, прадядото на Джонсън рязко променя позицията си, определяйки триумфа като „празник на турците“. Но е твърде късно – след ареста му през 1922 година той попада в ръцете на разгневените тълпи, които го пребиват до смърт и провесват трупа му на видно място. Някои историци определят случилото се като „петно върху републиката“, други виждат в него просто „предупредителен сигнал за потенциалните предатели“.

Али Кемал се е женил два пъти. Синът му от неговата втора съпруга става дипломат. През 1978 година, когато една нелегална организация на марксистко-ленинистки арменци извършва нападение срещу турското посолство, той е ранен, а съпругата му загива. Синът на Али Кемал от първия му брак с англичанката Уинифред Ема Кемал, починала само на 25 години, на свой ред също се жени за британка – именно те са бабата и дядото на Борис Джонсън.

Швейцарската следа. И една мумия.

Дядо му Осман бяга в Лондон след убийството на Али Кемал. На Острова той приема името Уилфред Джонсън, научаваме от информация на „Люцернер Цайтунг“, който открива и швейцарска следа в биографията на Джонсън – макар британка, прабаба му Уинифред произхождала от Люцерн. И още нещо: мумия, намерена в Базел през 1975 година, била идентифицирана през 2018 като пра-пра-пра-пра-пра-прабабата на днешния британски премиер. Жената се казвала Ана Катарина Бишоф-Гернлер. Същият вестник твърди още, че Джонсън имал германски предци в династията Вюртемберг и далечно родство с британското кралско семейство.

В статията си за „Ди Цайт“ Джан Дюндар разказва, че Джонсън е бил няколко пъти в Турция, срещал се е там с роднини и е чел вестниците, за които навремето е писал неговият прадядо. Заключението му: „Али Кемал е бъркал“. А когато Джонсън бе избран за премиер, един турски вестник написа: „Той е турчин, но не е един от нас“.

Турция
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Левски иска играч на ЦСКА 1948

Още един роден играч е обсъждан от ръководството на Левски за зимната селекция, твърди “Меридиан ...

Започна двустранното ротно тактическо учение „Lions Land- 2019”

Двустранно ротно тактическо учение „Lions Land – 2019“ започна днес, 21 октомври, с участието на ...

Турция не иска територия на други страни

Турция не се стреми да завземе територия, от която и да е страна. Това заяви ...

Дъщерята на Гала показа пръстена от… (СНИМКА)

Дъщерята на Гала за пореден път изненада последователите си с това, което наскоро показа. Мари ...

Джаджа сваля цената на Гражданската

Система за предотвратяване на инцидентите и тежките катастрофи може освен да спаси живот, но и ...

В Турция: Мартин Минчев е новият Бербатов, Галатасарай го иска

Турският гранд Галатасарай желае таланта на Черно море Мартин Минчев, гръмна местното издание „Фотомач“. Според ...