Home » България » Защо спестиха името на ГЕРБ в телевизионен материал за техен кмет?

Защо спестиха името на ГЕРБ в телевизионен материал за техен кмет?

След като тези дни кметът на село Медени поляни беше въвлечен в скандал, че продава електричество от трафопоста на кметската сграда, а семейство с болно дете се оплака, че от дни е с изключен ток, тъй като не било „гласувало правилно“ на последните избори, екип на Нова телевизия отиде на място да ни запознае с проблема и да даде право на участниците в конфликта да изкажат гледните си точки.

Дотук всичко звучи съвсем в реда на нещата, а стремежът на телевизията с нов собственик да отрази и двете позиции, е напълно професионален. И наистина – в репортажа чухме гледната точка на кмета Абдула Абдулах, както и няколко думи от хората, обвиняващи го, че са наказани да останат на тъмно, заради това, че не са гласували за политическата партия, която го подкрепя.

Политическата партия, стояща зад Абдула Абдулах е ГЕРБ. И това явно вече е повод за проблем. Защото вижте какъв сигнал подаде Арман Бабикян в профила си във фейсбук, след като е изгледал материалчето за село Медени поляни, излъчено набързо в един твърде ранен за широката публика час, някъде малко преди 7 сутринта:

По наш стар навик, веднага проверихме това абсурдно на пръв поглед твърдение, че в голяма национална телевизия са си позволили да спестят в техен материал споменаването на име на политическа партия. При това без той да е излъчен в ден за размисъл или за гласуване, когато откритото изговаряне в ефир на имената на политически партии изрично се забранява от закона.

Уви, твърдението се оказа напълно вярно – убедете се сами във видеото! В момента, в който жената казва, че кметът им е изключил тока, защото не са гласували за ГЕРБ, на зрителите на „Здравей, България“ е отнето правото да чуят коя точно е била „задължителната“ партия, за която или гласуваш, или оставаш без ток. По най-забележимия начин – с пегел. А пегелът е онзи звук, който чуваме вместо срамни, нецензурни или твърде неприемливи за културата ни думи, или както казва господин Бабикян – „стигнах до извода, че в тази медия смятат ГЕРБ за мръсна, нецензурна дума.“

Ние не искаме да вярваме, че телевизията налага нов стандарт на представяне на проблеми, според който е забранено да се споменава името на управляващата партия при негативни за нея ситуации. Абсурд, това тука да не е Северна Корея! Но звукът, заглушаващ конкретното име очевидно е сложен от някого там, при това едва ли без причина. Може би някой отговорен редактор е пресолил манджата и сам е решил да махне името на партията? Но и това е не по-малко страшно – самоцензурата е признак на страх и малодушие. Дори някой на своя глава да е решил да го направи, без директно да го изискват от него – това звучи доста тъжно! И говори за много дълбоки процеси и зависимости, от които трудно се намира път обратно.

Затова, макар много да не го вярваме, стискаме палци пегелът да е попаднал там случайно. Някак сам да е уцелил точно думата „ГЕРБ“, когато обработващият материала монтажист е разлял ранното си сутрешно кафе върху клавиатурата и без да иска нещо е натиснал, докато я бърше. А случайността се е възполвала от шанса да се пошегува и е настанила сочен пегел баш върху думата „ГЕРБ“.

Иначе, без този пегел, материалът най-вероятно щеше да мине пред зрителите далеч по-незабелязано и безпроблемно, особено в този твърде ранен час. Но сега пищящият му звук се заби в ушите и предизвика дразнение, което претръпналите ни от всякакви политически машинации мозъци най-вероятно щяха да пропуснат…

Автор: Боян Тончев, отговорен редактор на gospodari.com

София / България
Поставете оценка:

0

Оценка 0 от 0 гласа.
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Утеха за Роналдо, жена му изпревари тази на Меси

Хубави новини получи футболната звезда Кристиано Роналдо, който понесе поражение от Лионел Меси в класацията ...

Какво се знае за руската база във френските Алпи?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Между ...

Другото корумпиране

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Всичко ...

Слави Трифонов за отказаната регистрация: Не може да ни спрете

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Току-що ...

Това е истината за НАТО

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Дали ...

Стартирането на проекта Северен поток-2 до края на 2019 г. е мит

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Стартирането ...