Home » България » Защо разбираме за санкции на пътя чак при смяна на лични документи? (ВИДЕО)

Защо разбираме за санкции на пътя чак при смяна на лични документи? (ВИДЕО)

Зрители на „Нова телевизия“ сигнализираха, че при подаване на документи за задгранични паспорти са получили известие, че имат неплатена глоба по Закона за движение по пътищата. При опит да разберат каква е, ударили на камък. На гишето нямали информация за санкцията, а на онлайн портала на МВР пишело, че нямат никакви нарушения.

Цветомира и Дилян са решили тази година да почиват в чужбина. Планирали са семейната им ваканция да бъде в Турция. Разбират, че паспортите им изтичат и отиват да ги подновят. Очаква ги неприятна изненада – жената зад гишето ги информира, че имат фиш за превишена скорост.

„Оказа се фиш на мое име. Не знаех за него. За да ми издадат паспорта, трябва да заплатя тази глоба, която ми е наложена от КАТ. Когато попитах дали мога да платя при тях, те ми казаха, че не може. Получих само едно уведомление, където никъде не пише номера на фиша и аз реално няма как да платя за него”, разказа Дилян Николов.

Никой не им обяснява могат ли да получат паспортите си, ако не платят фиша. Двамата започват да го търсят в онлайн портала на МВР.

„Там ми излиза, че нямам задължения, което ми е странно, понеже един час по-рано жената на гишето в паспортното ми каза, че имам глоба. Реално я няма в системата”, поясни Дилян.

За да открият номера на фиша, Дилян и Цветомира започват да звънят в отдел „Пътна полиция”. След многократни позвънявания се чува женски глас.

„Представих се, казах ѝ, че много бих искала да разбера каква ни е глобата. Уведомени сме, но няма никакви детайли и не мога да я платя”, разказа Цветомира Колева.

След първоначален отказ и дълъг разговор получава номера тайно. Оказва се, че документът, който са получили на гишето за издаване на лични документи не е официално връчване на глобата.

„Това е просто уведомление, с което гражданинът получава сведение, че има неплатени глоби”, заяви инспекторът в отдел „Пътна полиция” към ГДНП Мария Ботева.

А невръчените фишове не излизали в системата без точния номер на глобата.

За да получи официално фиша, Дилян е трябвало да отиде лично в КАТ. И едва тогава, като разбере номера, да плати онлайн през системата.

Пред „Нова телевизия“ от полицията казват, че дори и да не си платят глобата, семейството е щяло да получи паспорти, защото в закона всъщност няма текст, по който да се спира издаването им заради неплатени глоби. Преплували административния океан в България семейството на Дилян и Цветомира спокойно ще се отдаде на почивка в чужбина, но остава въпросът им – Защо трябва да изтече срок на паспорт, за да се разбере, че има натрупана глоба по Закона за движение по пътищата и защо е толкова сложна процедурата по плащането ѝ?

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

В Южна Англия жилищата поевтиняват за пръв път от 2009 г.

За пръв път от 2009 г. цените на жилищата в южна Англия отчитат спад. Основаната ...

Разчленяването на Русия лежи в основата на полската политика на Изток

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Принуждавайки ...

Бивш конгресмен е обвинен в изнасилване

Бившият конгресмен Гари Акерман беше обвинен в изнасилване на тийнейджър в скаутски лагер за момчета ...

Търсят избягалите затворници със следови кучета

Продължава издирването на двамата затворници, избягали от общежитие към затвора в Стара Загора, съобщава bTV. ...

Водеща на bTV не спира да яде

Известната водеща от ефира на bTV Билянa Гaвaзoвa e зapязaлa диeтитe и дocтa cи yгaждa. ...

Турция и САЩ извършиха съвместен разузнавателен полет

Генерал от Турция и такъв от САЩ летяха на първия разузнавателен полет над Североизточна Сирия ...