Home » Здраве » Защо не трябва да се яде студено месо? (СНИМКИ)
Защо не трябва да се яде студено месо? (СНИМКИ)
Защо не трябва да се яде студено месо? (СНИМКИ)

Защо не трябва да се яде студено месо? (СНИМКИ)

Когато говорим за правилно хранене, обикновено това се отнася до това дали са полезни продуктите и разнообразието от ястия. В редки случаи се замисляме за температурата на храната и как стомахът реагира на топлото и студеното.

Защо не трябва да се яде студено месо? (СНИМКИ)

Това е грешка. Много хора често хапват бекон със салата, но заради забързаното ежедневие, месото остава студено. Резултатът е дискомфорт и тежест в стомаха.
Вярва се, че месото под всякаква форма е полезно и питателно, но не е така. Лекарите са установили, че яденето на студени храни, особено на протеини, може да предизвика развитие на дисбиоза и метаболитни нарушения.

Защо не трябва да се яде студено месо? (СНИМКИ)

Студена храна
Времето на храносмилане на храната в стомаха зависи пряко от температурата ѝ. Ако храната е топла, тя е в стомаха за 2-3 часа преди пълното разграждане на големите протеинови молекули в аминокиселини.
Е, хладната студената храна преминава през стомаха няколко пъти по-бързо и усвоените протеини, които не се абсорбират от тялото, попадат в тънките черва.

В резултат на това се развива дисбактериоза, метаболизмът се нарушава, възниква благоприятна среда за развитието на гниеща микрофлора. В процеса на разграждане се образуват токсични вещества, които се абсорбират в кръвообращението и причиняват интоксикация на тялото.

Защо не трябва да се яде студено месо? (СНИМКИ)

Марк Матар, доцент по медицина от Джорджтаун (САЩ, САЩ), казва в интервю, че топлата храна е ключът към нормалното функциониране на храносмилателната система.
Той припомня, че нашите баби винаги съветват да се хапва топла супа или чай при простуда и грип. Това не е случайно: топлината помага за отпускане на мускулите и успокоява стомаха, както и има благоприятен ефект върху лигавицата.

Ненапълно смилането на храната може да се получи и когато се консумира топла храна със студени напитки. На този принцип се случват храненетата в „Макдоналдс“. В менюто се предлага хамбургер, заедно с ледено студена напитка. Човек скоро отново е гладен.

Защо не трябва да се яде студено месо? (СНИМКИ)

В интернет може да се намери информация и за диета, при която основното е храната да е студена. Идеята е, че килограмите се топят пред очите ни, и така нататък.
Не е изненадващо, че при такъв процес на храносмилане намалява теглото, изненадващо е, че има хора, които са готови на такива експерименти с тяхното здраве. В края на краищата, повечето специалисти по хранене напълно се съгласяват с бабите ни: хранете се, докато е топло!

Защо не трябва да се яде студено месо? (СНИМКИ)

Оптимална температура на храната
Температурата на храната трябва да е удобна и близка до телесната температура – от 36 до 40 градуса. Твърде студена и прекалено гореща храна трябва да се избягва. Това ще позволи на храносмилателните органи да функционират правилно и да смилат храната правилно.

Времето също е важно – сутрин и вечер е по-добре напълно да се откажем от студена храна, защото в този момент метаболизмът се забавя и тялото се нуждае от тласък, за да започне правилно храносмилането, но на обяд можете да си позволите да ядете нещо студено, например сладолед.

Източник: zdrave.to

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар