Home » Технологии » Защо не се използва барут вместо бензин?

Защо не се използва барут вместо бензин?

Задавали ли сте си въпроса: След като куршумът излита от дулото на оръжието с огромна скорост, то защо подобен механизъм не се използва и в автомобилите?
Изхождайки от първия закон на термодинамиката, енергия не може да бъде създадена или унищожена. Автомобилът преобразува наличната енергия в кинетична, като тази енергия идва от продукти от нефт или от електричество. Ние обаче ще поговорим за бензиновите коли.

И така, смес от бензин и въздух попадат в цилиндъра, където се сгъстява от буталото, а сгъстената смес се възпламенява, което кара буталото да се върне, като по този начин се завърта и коляновия вал. Използването на бензин е масово, защото първо той е сравнително евтин и второ, отделя много енергия при горене.

Защо не се използва барут вместо бензин?

Казано накратко, то отделената енергия е нещо като „енергиен напор“, получаващ се от определено количество субстанция. За да се движи нормално един автомобил му е нужно вещество с ефективно съотношение между мощност и тегло.

В стандартния акумулатор, който присъства във всички автомобили това съотношение е малко – 0.17 мегаджаула на килограм, а в урана от реактор, например, то е прекалено голямо – 80 620 000 мегаджаула на килограм. Така се стига до използването на бензин, който е далеч „по-скромен“ от урана, но и доста по-ефективен от оловно киселинните акумулатори.

Всичко това ни връща към въпроса от заглавието – Защо не се използва барут вместо бензин? Барутът отделя енергия равна на 11.3 мегаджаула на килограм, като на този фон отделяната от бензина енергия е 46.4 мегаджаула на килограм. Оказва се, че барутът има шокиращо ниска отделена енергия, която обаче е достатъчна да изстреля куршума, но той не тези тон и половина, колкото е средната маса на един автомобил.

Защо не се използва барут вместо бензин?
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Тотнъм спъна Манчестър Сити на Етихад

Манчестър Сити и Тотнъм направиха изключителен спектакъл на „Етихад” в дербито от 2-ия кръг на ...

Под кожата ни може да се спотайва неоткриван досега…

Откриването на напълно нови и неизвестни части от човешкото тяло е нещо много необичайно в ...

Рибар залови пираня на язовир „Пчелина

ибар улови нехарактерната за българските води пираня. Горки и синът му за пореден път били ...

Фалшивите лекарства у нас били мит

„Най-вероятно ще останат населени места без аптеки“, алармира Аделина Любенова от Българския фармацевтичен съюз (БФС) ...

Над 50% от българите слушат чалга

Най-слушаният стил музика в България е народната музика. Почти половината от българите харесват попфолк, показва ...

Огромна сума иззеха на Калотина

Митническите служители на Калотина са открили над 100 000 EUR у турска гражданка, която е ...