Home » Здраве » Защо боли лицето?
Защо боли лицето?
Защо боли лицето?

Защо боли лицето?

Зъболекар, лицево-челюстен хирург, невролог, офталмолог, отоларинголог – това дори не е пълният списък на лекарите, към които се обръщат за помощ пациенти с болка в областта на лицето. Кой от тези лекари може да постави правилната диагноза и да предпише ефективно лечение?

Зъби или нерви?

Според статистиката повече от 70% от хората, които са се сблъскали с болка в областта на лицето, попадат при зъболекар. В същото време повечето от тези пациенти нямат проблеми в зъбночелюстната система, а причината за мъчителната болка се оказват различни заболявания на нервната система, синусите, очите, темпоромандибуларната става, възпалителни и съдови заболявания, травми и функционални нарушения на лицевите мускули.

За съжаление, зъболекарите далеч не винаги са в състояние да извършат компетентна диагноза и да определят причината за болката, и вместо да насочат пациента към друг специалист, започват да провеждат лечение, което често води до ненужни интервенции – депулпиране или дори отстраняване на здрави зъби.

Ето защо, ако страдате с години от болка в областта на зъбите или устната кухина, има смисъл да се консултирате с невролог, защото този лекар има по-широк поглед и познания, отколкото тесните специалисти в определени области (офталмолози, хирурзи, зъболекари) и е по-вероятно да идентифицира правилно зоната на нарушение. Диагнозата започва с консултация, след което лекарят предписва необходимите изследвания. Като правило, за да се определят причините за болката в областта на лицето, се прави ядрено-магнитен резонанс в различни режими, за да се изключат все пак проблеми със зъбите, компютърна томография на зъбночелюстната система и др.

Продължително лечение

Болката в областта на лицето и устата е труден за решение медицински проблем в целия свят, с разрешаването на който се занимават няколко лекари от различни специалности. Понякога минава много време, докато пациентите попаднат на нужния им специалист. Такива пациенти са вид медицински сираци, които са търсили своя лекар години наред.

Лечението на болката в областта на лицето е дълъг процес. Това се дължи на естеството на редица заболявания, характеризиращи се с многобройни обостряния и трудността при избора на ефективна терапия.

Въпреки това, ако диагнозата все пак е поставена правилно, лечението, препоръчано от лекаря, трябва да намали тежестта на болката и съответно да подобри качеството на живот на пациента. Ако това не се случи, не се колебайте да се консултирате с други специалисти. Не трябва да търпите болката години наред.

Важно!
В рисковата група влизат:

► Жените;

► Пациенти на средна възраст;

► Хора с увреждания или вродени деформации на лицето;

► Онези, които често са подложени на стрес;

► Хора, които водят заседнал начин на живот.

Милена ВАСИЛЕВА
Здравето

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Нито простудата, нито грипът минават с илачи

Нито простудата, нито грипът минават с илачи

„Не се страхувайте от простудата, няма как да я избегнете! Тя не се лекува, това ...

Какво да правите при черен лед на пътя

Какво да правите при черен лед на пътя

Леденият дъжд, или черният лед, както е известно това явление, е изключително опасен. Образува се, ...

Тези 8 неща пречат на щастието ви

Тези 8 неща пречат на щастието ви

Увлечени в рутината и ежедневието, понякога може да не забележите, че сте развили определени навици, ...

Доц. д-р Снежина Михайлова: При недостиг на витамин D боледуваме по-често

Доц. д-р Снежина Михайлова: При недостиг на витамин D боледуваме по-често

Д-р Снежина Михайлова завършва медицина през 1999 г. в Медицинския университет в София. Има призната ...

5 начина да пестите гориво през зимата

5 начина да пестите гориво през зимата

Не е тайна за никого, че при отрицателни температури на въздуха значително се увеличава разходът ...

Дерматолог: Взимайте душ 2-3 пъти седмично

Дерматолог: Взимайте душ 2-3 пъти седмично

Повечето хора смятат, че от хигиенична гледна точка е добре да взимате душ поне веднъж ...