Home » Здраве » Защо авокадотото е толкова полезно?
Защо авокадотото е толкова полезно?
Защо авокадотото е толкова полезно?

Защо авокадотото е толкова полезно?

Може да се каже, че авокадото е уникален вид плод.

Повечето плодове са богати основно на въглехидрати, докато авокадото съдържа голямо количество полезни мазнини.

Благодарение на своята богата текстура, неутрален вкус и висока хранителна стойност, авокадото може да се добавя към всякакви видове ястия. С оглед на здравето консумацията на авокадо е особено популярна. Някои го наричат „суперхрана“, което не е толкова пресилено, предвид неговите здравословни свойства.

Предстои да се спрем най-популярните осем ползи:

Авокадото има богат минерален и витаминен профил

Това е едно от най-големите предимства на плода. В ядливата част се съдържа голямото разнообразие от хранителни вещества, което включва 20 различни минерали и витамини. В 100 грама от плода се съдържат:

 •  Витамин К: 26% от RDA*;
 •  Фолат: 20% от RDA;
 •  Витамин С: 17% от RDA;
 •  Калий: 14% от RDA;
 •  Витамин B5: 14% от RDA;
 •  Витамин В6: 13% от RDA;
 •  Витамин Е: 10% от RDA;

*RDA = Recommended Dietary Allowance (Препоръчителен дневен прием)

Освен това в авокадото се съдържат и малки количества манган, витамин А, мед, магнезий, желязо, цинк, фосфор, B1 (тиамин), B2 (рибофлавин) и B3 (ниацин).

И всичко това е едва 160 калории, два грама белтъчини и 15 грама мазнини. Въпреки че в 100 грама се съдържат девет грама въглехидрати, седем от тях са фибри, така че „нетно“ остават само два грама въглехидрати, което прави плода нисковъглехидратен.

Авокадото е с ниско съдържание на наситени мазнини и не съдържа холестерол.

Авокадото е заредено с мононенаситени мастни киселини

Около 80% от калориите в авокадото са мазнини, което го прави една от най-мазните растителни храни. Но в плода се съдържат не какви да е мазнини – а най-вече олеинова киселина.

Това е мононенаситена мастна киселина, която е основен компонент и на зехтина, като се смята, че именно тя е отговорна за някои от благоприятните му ефекти. Приемът на олеинова киселина се свързва с понижени нива на възпаление, като също така е показан и благоприятният й ефект върху някои гени. Мазнините в авокадото също са устойчиви на топлина, което прави авокадовото масло безопасен избор при готвене.

Авокадото има моного фибри

Фибрите са друг нутриент, чието съдържание в плода е относително високо. Фибрите са несмилаема за човешкия организъм растителна маса, като приемът им може да допринесе за отслабване, регулиране на кръвната захар и понижаване на риска от редица заболявания.

Има разлика между разтворими и неразтворими фибри. За разтворимите фибри е известно, че служат като пребиотик. Могат да хранят полезните чревни бактерии, които са много важни за оптималното функциониране на нашите тела. В 100 грама от ядливата част на авокадото се съдържат седем грама фибри, което е близо 30% от препоръчителния дневен прием. Около 25% от фибрите в авокадото са разтворими, а останалите 75% са неразтворими.

Редовната консумация на авокадо може да понижи нивата на холестерол и триглицериди

Резултатите от научни изследвания върху хора показват, че редовната консумация на авокадо може:

 •  Значително да намали нивата на общия холестерол.
 •  Да редуцира триглицеридите с до 20%.
 •  Да понижи нивата на LDL (лошия) холестерол с до 22%.
 •  Да повиши нивата на HDL (добрия) холестерол с до 11%.

Мазнините в авокадото могат да помогнат за абсорбирането на хранителни вещества от растителни храни

Когато става дума за хранителни вещества, важно е и дали  ще ги усвоим пълноценно, което е от значение. Някои хранителни вещества са мастноразтворими, което означава, че трябва да се приемат с мазнина, за да бъдат усвоени. Такива са витамините A, D, E и K, и антиоксиданти като каротеноидите.

Според резултати от изследвания, добавянето на авокадо в салата може да увеличи абсорбацията на антиоксиданти с 2.5 до 15 пъти.

Тоест, авокадото е не само изключително питателно, но и значително повишава хранителната стойност на други растителни храни. Това е причината винаги да включвате здравословен източник на мазнини, когато ядете зеленчуци. Без авокадото, много от най-полезните растителни хранителни вещества ще се изгубят.

Авокадото е богато на мощни антиоксиданти

Авокадото не просто увеличава абсорбацията на антиоксиданти от други храни, но и самото то е източник на такива – като например, лутеин и зеаксантин, които могат да предпазят очите от заболявания. Това са хранителни вещества, изключително важни за здравето на очите.

Проучвания показват, че те са свързани изключително много с редуцирането на риска от катаракта и дегенерация на макулата, които често се срещат при хората в напреднала възраст.

Половин авокадо е позволената дневна доза от полезния за здравето на очите в дългосрочен план както и спомага за детоксикация на организма.

Редовната консумацията на авокадо може да помогне при отслабване

Според резултати от изследвания има доказателства, които подкрепят твърденията, че крушовидният плод е приятел в борбата с килограмите.

В едно проучване участват две групи хора, от които едните са инструктирани да ядат авокадо, а другите спазват идентичен хранителен режим, но без авокадо. След провеждането на изследването участниците са помолени да отговорят на въпроси, свързани с глада и апетита. Резултатите показват, че хората от групата, консумирала авокадо, са 23% по-удовлетворени от храненето и с 28% по-нисък апетит в следващите пет часа, в сравнение с тези, които не са консумирали плода.

Авокадото може лесно да се включи в хранителния ви режим

Този плод е вкусен и може да се комбинира с различни храни за създаването на интересни ястия – авокадото е и перфектната добавка към салати.

Узряването на плода изисква време и обикновено узрялото авокадо е по-меко на допир. Хранителните вещества в него могат да се окислят бързо след обелването и нарязването, но ако покриете разрязаното авокадо с лимонов резен, здравословните качества се запазват за по-дълъг период от време.

Източник: fitbg.net

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

One comment

Вашият коментар

x

Check Also

Меган Маркъл завъртя главата на принц Хари с тази вкусотия

Меган Маркъл завъртя главата на принц Хари с тази вкусотия

Красавицата Меган Маркъл прекрасно допълва съпруга си принц Хари и много добре й се отдава ...