Home » Свят » Започна търговската война между САЩ и Китай

Започна търговската война между САЩ и Китай

Увеличените от президента Тръмп мита за китайски внос за 200 милиарда долара влязоха в сила и това засили напрежението между САЩ и Китай, предаде AP.

Увеличението на митата над китайския внос от 10 до 25 процента влезе в сила от днес (0 ч. и 1 минута източноамериканско време). Китай заяви, че дълбоко съжалява за решението на САЩ да увеличат митата и добави, че ще наложи контрамерки.

Преговорите между САЩ и Китай в опит за слагане край на търговската война помежду им ще продължат днес, съобщи говорител на Белия дом. Постоянният търговски представител Робърт Лайтхайзър и финансовият министър Стивън Мнучин се срещнаха с президента Доналд Тръмп, за да обсъдят търговските преговори, които се водят с Китай.

Министрите на Тръмп са имали работна вечеря с китайския вицепремиер Лю Хъ, на която са се разбрали да продължат дискусиите. Администрацията на Доналд Тръмп твърди, че през последните години са били подписвани лоши сделки от Вашингтон с Пекин, което е навредило на американския бизнес. Тръмп иска да сложи край на несправедливостта и да направи „Америка велика отново“.

Тръмп обяви, че двете страни са били близо до сделка, но китайците са се опитали да я предоговорят. Той допълни, че е готов да увеличи обема на допълнително облаганите китайски стоки с още 325 милиарда долара. Американският президент започна търговската война с Китай преди година, защото смята азиатската страна за нелоялен конкурент, предвид дисбалансите в стокообмена помежду им и нарушаването на интелектуални права. Според Международния валутен фонд икономическия конфликт между САЩ и Китай представлява заплаха за глобалната икономика.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

MH17: ще научим ли някога цялата истина?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Цели ...

Над 200 гайдари и Валя Балканска откриват Роженския събор

Изпълнения на над 200 гайдари, ансамбъл „Родопа“, Валя Балканска и Петър Янев ще звучат на ...

Директорът на Военна информация подаде оставка

Директорът на „Военна информация“ бригаден генерал Пламен Ангелов подаде рапорт за освобождаване от длъжността. Това ...

Сценарист от Шоуто на Слави каза истината за машинното гласуване пред ФАКТИ

Вчера в Народното събрание на първо четене бе отменено машинното гласуване за местни и парламентарни ...

Корупцията е справедливост

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Една ...

Комисията по отбрана одобри сделката за F-16

Комисията по отбрана одобри сделката за закупуването на изтребителите F-16 с 13 гласа „за“ и ...