Home » България » Започна се! Скъпотията на горивата изкарва хората на улицата, бунтът тръгва от Велико Търново
Започна се! Скъпотията на горивата изкарва хората на улицата, бунтът тръгва от Велико Търново
Започна се! Скъпотията на горивата изкарва хората на улицата, бунтът тръгва от Велико Търново

Започна се! Скъпотията на горивата изкарва хората на улицата, бунтът тръгва от Велико Търново

На хората им писна да плащат във Велико Търново най-скъпите горива и излизат на протест. Възмутените шофьори от старата столица сформираха инициативен комитет и ще изразят възмущението си на митинг, който е насрочен в петък от 17 часа на паркинга пред „Практикер“. Неговият председател адвокат Пламен Копанов е входирал специални писма покани до кмета Даниел Панов и председателя на местния парламент Венцислав Спирдонов да подкрепят хората, тъй като и самата община е ощетена от фрапиращите цени на дизела и бензина в болярския град, пише в. „Борба“. Сформирана е и специална група във Фейсбук, която набира все повече последователи, които публикуват касовите си бележки и изразяват възмущението си. Над 8 хил. досега са откликнали, че ще присъстват или имат интерес към електронната покана за събитието.

Между собствениците на бензиностанциите във Велико Търново има картел и затова цените на горивата са най-високи в цяла България, убедени са водачите от болярския град и като доказателство за това показват фактури на едни и същи бензиностанции от съседна Горна Оряховица, Дряново, Габрово, Севлиево и сравняват със стойностите в областния център. „Едни и същи вериги продават с разлика от 20-30 стотинки на обектите си, разположени само на 5 – 6 километра един от друг. Срамота е да ходим да пълним резервоари в Горна Оряховица, защото там са с едни цени, а в нашия град – на други. Ако това не е картел – здраве“, коментира адвокат Копанов. Друг възмутен участник в протеста пък изчислява, че с подобна разлика в цените търговците печелят по 15-20 лв. от всеки пълен резервоар за сметка на принудените да зареждат скъпи горива шофьори. Темата е една от най-коментираните през последните месеци в града, а „Борба“ на няколко пъти показа с документи и конкретните факти за поредния ценови шок.

Започна се! Скъпотията на горивата изкарва хората на улицата, бунтът тръгва от Велико Търново

В Горна Оряховица, Габрово, Дряново и Севлиево, нафтата и бензина са между 20 И 30 стотинки по-евтини от тези, предлагани във Велико Търново. Фрапиращата разлика е даже при обектите на едни и същи вериги. Наша проверка показа, че де факто всички бензиностанции имат автономия за определяне на цени по региони и от управителите им зависи на колко продават.

Съглашателството на тези в старата столица е очевидно, категорични са водачи. Наша проверка показа, че например вчера литър дизел в Севлиево струваше 2,25-2,26 лв., докато в старата столица цената му надхвърля 2,55 лв. Митингуващите се надяват изразеното от тях недоволство да накара ръководствата на веригите да уеднаквят цените си и да контролират обектите си в старата столица заради картела.

Източник: www.blitz.bg

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар