Home » Бизнес » Закон ни прави домоуправители до живот

Закон ни прави домоуправители до живот

Всеки съсобственик в жилищна кооперация рискува да бъде избран за домоуправител доживот, като причината е в пропуски в сега действащия Закон за управление на етажната собственост (ЗУЕС), приет в края на мандата на кабинета на Сергей Станишев, точно преди 10 години, припомня в. „Монитор“.

Във въпросния нормативен документ няма клауза по какъв начин може да бъде отказано избирането, ако човек не е болен или дълго отсъства от имота. Подобен е случаят със зъболекаря Асен Маринов, обитаващ апартамент в малка, изградена преди 9 години кооперация със 7 съсобственици в столичния кв. Бояна. Него го избират за домоуправител в негово отсъствие, без дори да го попитат дали има възможност да поеме този ангажимент или не и дали иска. След това той успява да свика ново общо събрание, но не успява да убеди съседите си, че не желае да е домоуправител, и е поискал да се изчака, защото има малки деца. Той вече води 2 дела за обжалване на въпросните решения на събранията на етажната собственост. „В общината съм обявил, че водя две дела. В момента не се занимавам да съм домоуправител, защото според моите адвокати не съм избран по надлежния ред“, обясни той за „Монитор“. „В ЗУЕС се казва, че може да се откаже да бъде човек домоуправител по болест или при трайно отсъствие. Не е дефинирано обаче какъв е срокът, за да се приеме това отсъствие за трайно. При мен казусът е по-интересен, защото не съм присъствал на събранието, на което съм избран. Това обаче нямало особено значение. Законът по този въпрос не казва нищо и могат да изберат на практика всеки против волята му. На другото събрание ми казаха, че решението било вече гласувано, не може да се променя и да си наема човек, който да ми върши работата като домоуправител. Това обаче според мен е абсолютно противозаконно“, твърди зъболекарят. По думите му казусът е от декември 2018 г., а в кооперацията живеят 7 семейства в 9 жилища и има предпоставки за разделяне на лагери и манипулации. „В тази сграда се водят вече 7 – 8 имотни дела“, добавя Маринов.

Според юриста Борис Кумпиков на зъболекаря от Бояна му остава единствено да обжалва решението на общото събрание. „Но не виждам на какви основания, защото това е и право да си домоуправител, но и задължение. С довода, че има малки деца, няма да спечели делото. Донякъде и другите са прави. Те може също да са заети. Ако всички в блока са с деца, какво да се прави? Ако се опрости системата, функцията на домоуправителя няма да тежи на хората“, коментира случая той.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Лекари алармират: Има 900 причинители на рак

В продължение на 35 години експерти от Международната агенция за изследвания на рака събират данни ...

Юношите на България до 17 години с тежко поражение

Националният отбор на България до 17 години отстъпи с 1:4 на Австрия във втория си ...

Продават къщата, в която Моцарт е написал първата си симфония

Лондонският таунхаус Mozart Terrace house, построен от типичната за Лондон, червена тухла, е мястото, където ...

Какво ще стане с нас, ако ядем по една краставица на ден?

От столетия краставиците са популярна храна в цял свят, а в Индия са се използвали ...

Кюрдите бягат от границата с Турция

Представителят на „Сирийските демократични сили“ Редур Халил заяви, че войските им ще се изтеглят от ...

Вальо Михов: Футболът в БГ е честен, не е като в Европа

Членът на Изпълкома на БФС в оставка Валентин Михов даде интервю за БНР. В него ...