Home » България » Загадъчна смърт покоси Румен, докато бе на работа в „Монбат“ – Монтана, съпругата му търси истината (СНИМКИ)
Загадъчна смърт покоси Румен, докато бе на работа в „Монбат“ - Монтана, съпругата му търси истината (СНИМКИ)
Загадъчна смърт покоси Румен, докато бе на работа в „Монбат“ - Монтана, съпругата му търси истината (СНИМКИ)

Загадъчна смърт покоси Румен, докато бе на работа в „Монбат“ – Монтана, съпругата му търси истината (СНИМКИ)

Институциите разследват внезапната смърт на работник в завода за акумулатори „Монбат“ в Монтана, съобщава BulNews. За случая разказа почернената съпруга на мъжа, която обвинява ръководството на завода за трагедията.

53-годишният Румен Вълков е починал на 23 юни, докато бил извънредно на работа в завода и правел профилактика на машините. Според колегите му към 7.45 часа изведнъж му станало лошо, паднал на земята и започнал да се тресе. Работниците се опитали да му помогнат, като в същото време сигнализирали на тел. 112 за критичното състояние на колегата им.

След малко в завода пристигнал екип на Спешната помощ, който направил всичко възможно да спаси Вълков, но усилията им останали напразни. В 8.05 мъжът вече бил в болницата, където лекарите направили всичко възможно да го върнат към живота. В 8.20 часа медиците официално констатирали смъртта на мъжа.

От епикризата става ясно, че екипът на центъра за спешна медицинска помощ е намерил Румен паднал, без дихателна и сърдечна дейност и с трайно разширени зеници. Според патолога смъртта му е настъпила веднага след падането.

В Монтана бързо се разнесъл слух, че работник на завода е починал. Черната вест съпругата му Стела Георгиева научила по телефона от познат и то три часа след смъртта на мъжа й. По думите й никой от завода не й се обадил, никой от колегите му, с които е работил 12 години, не й съобщил лично за трагедията, сполетяла семейството й.

Близо два часа след инцидента от завода уведомили инспекцията по труда, че техен работник е припаднал, но не и че мъжът е починал. Едва два дни след смъртта му и след жалба от страна на Георгиева инспекторите извършват проверка за смъртния случай. Становището им е, че „при проверката по документи не се установяват причини, които да доведат до смъртта“.

„Как една проверка, която е направена 2 дни по-късно, установява това? Дали обстоятелствата са били същите като на 23 юни? Не е спазена глава 7 от Кодекса на труда да има 12 часова почивка между смените, защото Румен в петък беше на работа до 22 часа, а в злополучната събота отиде първа смяна от 6 часа. Това не е ли грубо нарушение от страна на работодателите?“, пита Георгиева.

Извършената аутопсия също не дала категорично становище относно причината за смъртта на работника. Жената останала потресена от връчения й протокол, в който пише „остра сърдечна недостатъчност, като причина за такова ритъмно нарушение не може да се определи точно – тя би могла да бъде както вътрешна, така и външна“.

Близо седмица след смъртта на мъжа си, отчаяната жена се срещнала с ръководството на завода. Тя очаквала да чуе повече подробности около фаталния ден, но по думите й вместо да получи отговор на въпросите си се сблъскала с „нагло и нечовешко отношение“ към нея и дъщеря ѝ.

„За тях няма никаква смърт в завода. Целият град разбра за починал работник в „Монбат“, само за ръководството тази смърт не е настъпила там. Дори си позволиха да ме заплашат със съд,ако продължавам да твърдя ,че е починал там“.

След като не срещнала съдействие от шефовете на мъжа й, жената изпратила жалби до прокуратурата, НОИ и инспекцията по труда, за да разследват случая. Георгиева иска виновниците да си понесат последствията, „за да не премине друго семейство през този ад“.

Директорът корпоративни комуникации в централата на фирмата Ваня Бабанин заяви, че е запозната със случая и чака становището на НОИ-Монтана, където се води разследване за смъртта на Вълков.

„Дали става въпрос за трудова злополука не мога да коментирам, преди да видя резултатите от разследването и какво е становището на комисията“, заяви Бабанин.

По думите й специфичното при определението трудова злополука е, че смъртта или травмата на работника трябва да са настъпили в следствие негативни влияния от работната среда.

Източник: БЛИЦ

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар