Home » Свят » Задава се още една търговска война

Задава се още една търговска война

Тази седмица Токио реши да премахне Сеул от своя списък с преференциални търговски партньори, от Южна Корея пък обявиха, че смятат да предприемат ответни мерки. Фактически тези действия бяха форма на отмъщение след „арест“ на активи, принадлежащи на японска компания, извършен от Сеул като компенсация за корейците, които са били принудени да работят за японските окупационни власти през Втората Световна война и преди това, пише руското издание “Известия“.

Спорът между две от най-големите икономики в Азия и силни технологични държави, води до трудности на местните компании, които и без това се намират в трудно положение заради търговската война между САЩ и Китай. Освен това той поставя под въпрос сътрудничеството на Вашингтон и неговите азиатски партньори по отношения на Северна Корея, коментира изданието.

Премахването на Сеул от японския „Бял списък“ ще постави пред южнорейските компании допълнителни бариери при покупката на високи технологии от Страната на изгряващото слънце. Износът не е забранен, но ще изисква специално разрешение от правителството, което усложнява и удължава процеса. Сеул отговори по същия начин, въвеждайки подобни мерки по отношение на Токио.

Официална Япония сочи „намаленото доверие“ като официална причина, тъй като в страната се опасяват, че Южна Корея може да търгува тайно с Пхенян. Но според Джеф Кингстън, завеждащ факултета за азиатски науки към храмовия университет в Токио, в тази „вежлива обвивка“ не вярва никой.

Както е известно, в периода 1910-1945 г. тогава обединеният корейски полуостров се намира под японска окупация. И макар оттогава да са минали десетилетия, този период все още помрачава двустранните отношения. Под предлога, че Япония не се е извинила за това време, ненавистта срещу Токио, а и Пекин, се е превърнала в национален спорт. Това се разпалва и от президента на Южна Корея Мун Дже-ин, който заяви, че Токио трябва да плати 1 млрд. йени (8 млн. долара) на бившите „жени за удобство“ като обезщетение. Така са наричани жените, които са били част от военните бордеи, формирани от Япония на територията на Корейския полуостров.

Според Сеул по време на окупацията над 700 хил. корейци са били карани да извършват принудителен труд. През 1965 г. въпросът за репарациите бе уреден, но през есента на 2018 г. южнокорейският съд поиска от няколко японски компании да изплатят обезщетение на жертвите и техните наследници. Естествено, това не бе изпълнено.

Отношенията между Сеул и Токио се помрачават и от териториален спор за острови, на които всъщност не живее никой.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Каракачанов обвърза убийството в Сотиря с концепцията му

Случаят в Сотиря показва за пореден път, че концепцията за несоциализираните общности, която предложих, трябва ...

Политолог: Преходът свърши

Преходът отдавна свърши, постигна целите си. Това каза пред „Фокус“ политологът Първан Симеонов, изпълнителен директор ...

Камера улови мощен взрив (ВИДЕО)

Тринадесет души, сред които и двама чужденци са получили силни изгаряния в резултат на мощен ...

Фрозиноне не може да си позволи звездата на Левски Станислав Костов

Италианският Фрозиноне се е отказал от намерението си да привлече звездата на Левски Станислав Костов, ...

Топ репортерка на Нова тв очаква бебе от милионер

Репортерката от предаването „На кафе“ Зейнеб Маджурова, очаква дете от дългогодишния си приятел Стоян Балевски. ...

Шофьори се сбиха на кръстовище, пожарникари ги разтървават

Пожарникари предотвратиха шофьорско сбиване след поредната катастрофа на кръстовището пред Съдебната палата в Кърджали. Ударили ...