Home » България » Юлски мъртвак паникьоса летовниците

Юлски мъртвак паникьоса летовниците

Мъртвото вълнение ни изненада и започна още през средата на юли. Опасното явление паникьоса летовниците по Черноморието. Обикновено то се появява около Илинден (20 юли или 2 август по стар стил) и в началото на август. Заради климатичните промени обаче мъртвакът може да хване във всеки един момент. Миналата година например връхлетя още в началото на лятото – през юни, обясниха спасители пред в. “Труд”.

Мъртвото вълнение този сезон действа по нов “график” – в следобедните часове. Поради тази причина през последните 10 дни флаговете по вишките на плажа в Бургас са като на светофар. Сутринта започва със зелено знаме за спокойно море, около обед става жълто и от 14 до 17 часа, когато излиза вятър, сигнализацията вече е червена – за опасно море и мъртво вълнение, което се появява почти всеки ден за по няколко часа, разказаха спасители пред вестника.

От днес в цялата страна настъпи драстична промяна във времето. Двама туристи дори сигнализираха, че са видели торнадо много на вътре в морето край Равда и Несебър. Обилни валежи и спад на температурите с близо 10 градуса опразниха плажовете по Черноморието. От 35-36 градуса живакът в термометрите се сви до 24-25, а по Южното Черноморие на 26 градуса, каза за “Труд” дежурният метеоролог от НИМХ -клон Варна. Очаква се вълнението на морето да стигне 2-3 бала.

От сряда започва бавно повишаване на температурата, но в пика на юли тя няма да надскочи 30 градуса. Въпреки лекото застудяване морската вода е 25 градуса – идеална за къпане. Това повишава бдителността на спасителите. “Задуха ли от североизток, вдига вълната и става опасно”, предупреждава Георги Есев, шеф на варненските гардове на плажа.

Той припомни, че необичайно за първите дни на юли мъртво вълнение хвърли в паника летовниците. По традиция сулганът или мъртвакът идва по Илинден. Вероятната причина за подраняването му е нестабилното време. Топло, студено, вятър и оттам се появява мъртвакът, обяснява Есов. Мъртвото вълнение се забелязва трудно, може да сменя мястото си и не завлича към дъното, а навътре в морето. Има признаци, по които се познава мъртвакът – на няколко метра от брега излиза много пяна върху водата.

Но по-голяма е вероятността от появата му в средата на август, когато времето се обръща и е предвестник на есента.

Шефът на спасителите във Варна съветва хората, за да не попаднат в мъртвата хватка на морето, да плуват близо до спасителните постове и да спазват предупредителните флагове на плажа. След лошо време и буря има опасност от дънни ями, вследствие на вълните, които са изкопали. За да предотвратят инциденти, спасителите обстойно обхождат района и слагат обозначителни табели. Но не могат да санкционират нарушителите и дори нямат право да ги издърпат насила от брега, освен ако не започнат да се давят. Затова трябва да има плажна полиция – хората вече не се респектират от червения флаг, масово влизат в морето както пийнали, така и дрогирани, категорични са мъжете на вишките.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Фандъкова: Предлагаме строги изисквания за жилищните сгради

Днес внасям първия пакет от предложения за законови промени, с които да премахнем възможността за ...

Черно море тренира в намален състав и с юноши

Отборът на Черно море тренира в намален състав. Днешното занимание на „моряците“ се проведе на ...

Простреляха мъж, докато разхожда кучето си в Старозагорско

Простреляха мъж, докато разхожда кучето си, съобщиха от полицията в Стара Загора. На 12 ноември, ...

Защитник на Тотнъм не издържал българските расисти

Защитникът на Тотнъм Дани Роуз призна, че не е догледал квалификацията между България и Англия ...

Спират стачката в Lufthansa

Германският превозвач Lufthansa постигна споразумение за преговори със синдиката на стюардите, съобщи Дойче Веле. Това ...

Губим вратар за мача с Парагвай, Ники Михайлов започва?

Вратарят на Лудогорец Пламен Илиев има здравословни проблеми и почти сигурно отпада за мача на ...