Home » Свят » Вучич: Сърбия би била по-богата членка на ЕС от България

Вучич: Сърбия би била по-богата членка на ЕС от България

Сърбия не би била най-бедната държава в Европейския съюз, тъй като има по-добри показатели от България. Това заяви президентът Александър Вучич в интервю за в. ”Франкфуртер алгемайне цайтунг”.

За Белград Европейският съюз остава „най-важната цел“, макар той да не е особено популярен в страната, каза Вучич. „Впрочем не бихме били най-бедната страна – членка на ЕС. Имаме по-високи средни заплати и пенсии, отколкото в България, и привличаме значително повече инвестиции. Икономическата прогноза за Сърбия е отлична и оценките на Международния валутен фонд и Световната банка потвърждават това.“

В Сърбия и България средната брутна заплата, сравнена в евро, е почти сходна в последните месеци, като по последни данни сръбската е над 610 евро, българската – над 600. След приспадане на данъците – 10% в България и 15% в Сърбия – обаче нетната сума е малко по-голяма в България, предава „Капитал“.

Проучване на Регионалния съвет за сътрудничество в Сараево сочи, че едва 29% от сърбите очакват нещо добро от ЕС в икономически план, а над 60 на сто са отрицателно или безразлично настроени. Защо тогава Белград иска да е част от съюза и защо съюзът ще го иска, пита интервюиращият Михаел Мартенс. „Това е единствената рационална политика, която можем да предложим на народа си. Това казвам във Вашингтон, както и в Москва.“

Вучич коментира европейската политика и липсата на „големи проблеми“ със съюза, както и други теми, в дълъг разговор, откъси от който са публикувани във вестника ден преди среща в Берлин с косовското ръководство, други представители на Западните Балкани и лидерите на Франция и Германия.

Президентът също така изразява „уважението“ си към американския колега Доналд Тръмп заради желанието му „да разреши толкова тежка тема“ като проблемите в Косово, макар въпросът с признаването му да не е толкова прост, колкото по думите на някои представители на САЩ – най-малкото защото всеки президент, признал Косово, може да отиде на съд заради нарушения на конституцията.

„Искаме компромис“, продължава Вучич и обвинява лидерите на Косово, че не са изпълнили единственото условие, поставено им на преговорите в Брюксел през 2013 г. – да създадат структура, която дава повече права на сърбите в Косово, наречена Асоциация на сръбските общини. Той повтаря, че ако Прищина премахме 100-процентните мита, наложени на стоки от Сърбия, това би дало възможност диалогът да продължи.

Попитан защо таблоиди или телевизии, чиито издатели или редактори са му близки приятели, използват реч на омразата срещу албанците, той обяснява, че не е главен редактор и няма намерение да стане, но всеки ден се опитва да овладява очакванията на сръбския народ за справяне с косовската криза и сам става жертва на обидни квалификации – например „предател“.

Нещо повече – Вучич твърди, че с речта си пред косовски сърби в Митровица през септември миналата година той е „нападнал най-силно“ политиката на Слободан Милошевич, макар малко по-рано да опитва да обясни, че с думите „голям сръбски лидер“ (които не отрича, че е произнесъл тогава) не е имал предвид величието му. Президентът опитва да обясни, че думата „велики“ не бива да се превежда като great, а като big на английски. „Може би президентът иска да каже „силен“ или „дебел“ лидер,“ но контекстът не потвърждава това, обяснява авторът.

Сърбия
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Паднаха обвиненията за изнасилване срещу Роналдо

Звездата на Ювентус Кристиано Роналдо няма да бъде подложен на съдебно преследване в САЩ по ...

Кубрат и Андреа се разделили заради тази красавица (СНИМКА)

Най-успешният ни боксьор Кубрат Пулев е пратил в историята дългогодишната си връзка с фолк певицата ...

Кмет на годината за мандат 2015-2019 през септември

Конкурсът „Кмет на годината“ идва през септември. За седма поредна година през есента ще се ...

Албена Вулева захвърли фереджето (СНИМКА)

Заигравките на Албена Вулева с ориенталската мода може би приключиха. Бившата тв водеща бе забелязана ...

Биляна Дол чукна 44 гола (СНИМКА)

Биляна Дол сваля дрехи и позира чисто гола на плажа в испанския курорт Марбея, където ...

ЕС е доволен! Изборите в Украйна потвърдиха възхода

Европейският съюз приема резултата от изборите в Украйна като силен мандат за реформи. „Сега е ...