Home » България » Всяка кола с паспорт за ремонти, прегледи и катастрофи

Всяка кола с паспорт за ремонти, прегледи и катастрофи

Всеки автомобил, регистриран на територията на България, ще има паспорт с технически данни. В него ще се вписва пълната информация за техническите характеристики на превозното средство, както и всички извършени ремонти и прегледи. Документът ще съдържа информация и дали автомобилът е бил участник в катастрофи.

Това е записано в Проект на Закон за пътните превозни средства, публикуван за обществено обсъждане на сайта на министерството на транспорта.

Целта на проекта е да се намалят пътно-транспортните произшествия у нас. Смъртността в резултат на ПТП в България е сред най-високите в ЕС, коментираха експерти пред TrafficNews. Според черната статистика, у нас 99 души на 1 милион умират в резултат на катастрофи. За сравнение, средният показател за смъртност в ЕС е 50 убити на 1 милион жители.

Сега действащият закон за движение по пътищата от 1999 г. е вече остарял, е мнението на специалистите. Затова е предвидено разработването на проекти за три нови закона – за движението по пътищата, за пътните превозни средства и за водачите на моторни превозни средства, които да направят автомобилния транспорт побезопасен.

Важно значение за ограничаване на катастрофите е създаването на нормативна основа, която да контролира техническата изправност на автомобилите, тяхното одобряване, поддръжка и ремонт, пише в мотивите.

Една от мерките за това е паспортът с технически данни на колите. Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” пък ще трябва да поддържа регистър с тези данни. В него ще има сведения за извършените прегледи за проверка на техническата изправност, за навъртените километри, за ремонтите и за пътно-транспортните произшествия с превозното средство.

Още при първоначалната регистрация на употребвяни автомобили у нас, ще се извършва идентификация, проверка за съответствие с данните на производителя и проверка за техническата изправност. Това ще става в специални лицензирани сервизи.

Ако се установи подправяне или заличаване на идентификационния номер (VIN) на пътното превозно средство или пък превъртане на километража, незабавно ще се уведомяват органите на МВР.

За нови автомобили паспортът се издава от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, като там определят и датата за представяне на следващ периодичен преглед за проверка на техническата изправност.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Цацаров: Незаконен съдебен състав пусна Полфрийман

Министърът на външните работи Екатерина Захариева и главният прокурор Сотир Цацаров се срещнаха с Джон ...

Собствениците на Юнайтед няма да разкарат Солскяер

Мениджърът на Манчестър Юнайтед Оле Гунар Солскяер може да се чувства спокоен за поста си ...

Димитър Пенев със секретна мисия

Легендата на ЦСКА и българския футбол Димитър Пенев бе част от приятна изненада, която колективът ...

Шарапова си спомни за голям кошмар

Руската топ тенисистка и бивша любима на нашия Григор Димитров – Мария Шарапова си припомни ...

9 вида секс, които харесват жените

Ако сексът се свеждаше до чисто физиологично удоволствие, за него нямаше да се разсъждава повече, ...

Щайнмайер изненадан от Украйна

Президентът на Германия Франк – Валтер Щайнамйер е изненадан от реакцията на украинските граждани спрямо ...