Home » България » Всеки трети българин не знае къде му е черния дроб

Всеки трети българин не знае къде му е черния дроб

Всеки трети българин не знае къде е черният му дроб. Това сочат данните от онлайн проучване „Запознатост на българите със състоянието и заболяванията на черния дроб“.

Българите не са наясно, че органът изпълнява около 500 жизненоважни функции в организма и го свързват само с две основни такива – детоксикира вредните вещества и участва в обработването на алкохола.

В по-малка степен хората са запознати с това, че черният дроб е най-големият вътрешен орган в човешкото тяло, а някои от другите негови важни функции са, че осигурява вещества, които произвеждат енергия и основни витамини, включително желязо, витамин В12 и мед и участва в произвеждането на холестерол, но и подпомага имунната система за справяне с инфекции.

96% от всички попитани възприемат черния дроб като много важен, а 57% от изследваните лица споделят, че имат основни познания за неговото функциониране. Въпреки това делът на хората, които профилактично се преглеждат, е много нисък, а в повечето случаи заболяванията се регистрират, когато болестта е напреднала и възможностите за възстановяване са ограничени.

Осем от 10 българи споделят, че се хранят нездравословно или периодично включват в менюто си нездравословни храни, а всеки втори – че не спортува активно.

Забързаното ежедневие и натовареността оказват влияние при спортната активност, а също така променят и навиците на хранене. Въпреки че 90% са напълно или по-скоро съгласни с това, че вредната храна води до проблеми с черния дроб, хората споделят, че все по-често се случва да се хранят, без да подбират храната си.

По отношение на профилактиката и изследванията за установяване на чернодробни заболявания, около 29% от изследваните лица споделят, че те самите или близък в обкръжението им има проблеми с черния дроб. Въпреки това, 58% от българите посочват, че рядко или никога не са си правили ехографско изследване, а 47% – специализирано кръвно изследване. Причината е липсата на конкретни оплаквания.

80% от лицата, които до този момент не са провеждали никакви изследвания за състоянието на органа, декларират, че не са склонни да проведат такива и в бъдеще.

Съществен дял от изследваните лица са на мнение, че заболяванията винаги протичат с ясно изразени симптоми – близо 44%. Всяко трето лице не е запознато с ранните симптоми при чернодробните заболявания. Аналогичен дял извеждат болката като такъв, без да конкретизират естеството ѝ, което също е показател за ниска информираност, тъй като черният дроб не боли.

Всеки трети българин погрешно смята, че колкото е по-качествен алкохолът, който се приема, толкова е по-малък рискът от чернодробно заболяване. Освен спиртните напитки, изследваните лица възприемат затлъстяването, лекарствата, мазната храна, наркотичните вещества и заседналия начин на живот като фактори, които имат пагубно влияние върху черния дроб.

Специалистите препоръчват да се правят профилактични прегледи поне веднъж годишно, за да се предотврати значително напреднал процес на чернодробно заболяване.

Онлайн проучването „Запознатост на българите със състоянието и заболяванията на черния дроб“ е реализирано от маркетингова агенция BluePoint по поръчка на Sanofi Bulgaria, което се реализира за първи път у нас. То е проведено в периода 19-26 март.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Да нахраним войника, бил той и професионален

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. И ...

Тежък удар по Маги Халваджиян

Главният изпълнителен директор на bTV Флориан Скала обяви на партито за откриване на сезона на ...

Франция: Стандартът на живот пада

Стандартът на живот във Франция пада. Инфлацията расте, а доходите за последните 10 години почти ...

Консумацията на забранения плод

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. В ...

Почитаме паметта на загиналите мотористи

За четвърти пореден път днес 15 септември ще бъде отбелязан Денят в памет на загиналите ...

Вашият хороскоп за днес, 15.09.2019 г.

Хороскоп от astrohoroscope.info Овен Макар да сте от хората, които предпочитат собственото си мнение пред ...