Home » България » Все още небостъргачът Златен век е само замразен

Все още небостъргачът Златен век е само замразен

Три месеца след поетия ангажимент лично от премиера Бойко Борисов, министър Петя Аврамова и арх. Несторов да издадат заповед за окончателно спиране на строителството на небостъргача „Златен век“ заради изтекло разрешение за строеж, такъв акт все още липсва.

От инициативния комитет „Лозенец“, които повдигнаха и направиха публична темата, напомнят за ангажимента на институциите по казуса, но и сигнализират за нередности и продължаващото бездействие на ДНСК и внасят нови сигнали към ДНСК и Народното събрание..

ИК „Лозенец“ иска становище и от Народното събрание и ресорните комисии за това, че поправката „Артекс“ няма обратно действие, т.е. не може да бъде приложена спрямо небостъргача „Златен век“.Напомня се, че такова становище вече е изразено от арх. Здравков, а пък по казуса има и решение на съда. От ИК „Лозенец“ настояват ДНСК да изпълни законовите си задължения, без да се опитва да прехвърли отговорността и да се произнесе категорично за това кога изтича разрешението за строеж на сграда „Златен век“ , както и да постанови окончателно спиране на строителството. От ИК „Лозенец“ алармират и че на този етап се потвърждава тяхното опасение, че след скандала с евтините апартаменти на властта, спирането на строежа „Златен век“ беше само фиктивно, докато минат изборите, а отново чрез институционално бездействие и без адекватна защита дори на издадените административни актове задкулисните сделки ще бъдат довършени и сградата – продължена.

Те посочват, че първата заповед на ДНСК е обжалвана от адвокатите на „Артекс“ в съда и делото е обявено за решаване. От страна на Строителния контрол реакция липсва. Принципната позиция на инициативен комитет „Лозенец“ е, че законът трябва да се спазва навсякъде и всички строежи без валидно разрешение за строеж следва да бъдат преустановени.

Те предупреждават, че нямат капацитета да обикалят всички строителни площадки в София и да следят къде какви нередности има. А и всъщност това е работа на Дирекция „Национален строителен контрол“, припомня news.bg.

Изказва се подозрение, че в София и страната има и други казуси, подобни на „Златен век“. Това отново потвърждава необходимостта арх. Несторов да подаде незабавна оставка, заявяват от ИК „Лозенец“ и посочват, че Несторов не издава актовете, които сам заявява, че ще издаде, както и не защитава адекватно в съда актовете, които все пак е издал.

„И вероятно си затваря очите за още редица случаи на строежи с документални нередности. Заради всичко това той трябва да си ходи. Но отговорността е и на тези, които го държат на този пост и с месеци не предприемат нищо въпреки публичната липса на адекватни действия.“

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Задържаха камион с автомати Калашников

На остров Крит гръцките власти са държали камион, в който е имало 4 автомата Калашников ...

Иванчева кани Демократична България за коалиция

Поканили сме Демократична България за коалиционно споразумение за районни кметове в София на предстоящите местни ...

Прекалила ли е Жени Живкова с интервенциите?

Жени Живкова изглежда доста е прекалила с разкрасителните процедури, защото в лицето е направо неузнаваема. ...

БСП хвърля министър на Орешарски в битката за Варна

Депутатът от БСП Анелия Клисарова е утвърдена за кандидат-кмет на БСП във Варна. Това решиха ...

Бекъм продължава да иска Меси в САЩ

Бащата на звездата на Барселона Лионел Меси се е срещнал с представители на клуба на ...

Луиза Григорова пръска сексапил от басейна (СНИМКА)

Луиза Григорова-Макариев се щракна край басейна в края на лятото и за нула време подлуди ...