Home » Авто » Volkswagen е автоконцерн № 1 по инвестиции

Volkswagen е автоконцерн № 1 по инвестиции

Проучване изследва кои компании са отделили най-много пари за инвестиции в световен мащаб за изминалата година. Volkswagen Group се нарежда на пето място като водещата европейска компания в това направление.

Милиарди се вливат в разработването на нови модели автомобили. За ново поколение превозни средства или нова серия не е достатъчно проектирането и конструирането на самата кола. Освен това, трябва да се отделят средства за производствени линии, както и други индиректни разходи. Към това се добавят нови и инвестиционни области като електромобилност, автономно шофиране и дигитализация, чиито разработване също е свързано с големи суми.

Автопроизводителите обаче не са начело на списъка на компаниите с най-висок инвестиционен бюджет. Това става ясно от проучване на една от четирите големи одиторски фирми EY.

Най-високо класираната германска, а същевременно и европейска, компания в световната класация е заемащата пето място Volkswagen с разходи за иновации от 12.1 милиарда евро. След автоконцерна от Волфсбург се нареждат други негови конкуренти като Daimler (18-то място) и BMW (25-то място).

Американската компания Amazon е лидер в тази класация с 24.4 милиарда евро, отпуснати за иновации в нови технологии и процеси за 2018-та. Това представлява ръст от 27% спрямо предходната година. Средствата са използвани за развитие на бизнеса за онлайн търговия и в Amazon Web Services.

На второ място е Alphabet, компанията-майка на Google и Waymo, с 18.2 милиарда евро инвестиции, а на трето се нарежда Samsung от Южна Корея с 14.2 милиарда евро.

Най-силно са нараснали бюджетите за иновации в Китай – средно с 23 процента. Голяма част от тях са в автомобилния сектор, където народната република може да се похвали с много стартиращи компании, произвеждащи електромобили с международен потенциал. Ръстът на инвестициите в Китай вероятно ще продължи и през следващите години.

Фактът, че Volkswagen Group се нарежда на върха на европейските представители в тази класация, не е изненадващ. Едва ли някоя друга компания залага толкова силно на електромобилността и дигитализацията.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Софка: Гринго обеща да не ме бие и пак ще се женим

Животът на поп фолк певицата Софи Маринова все по-често започва да прилича на сценарий на ...

Цвета Кирилова пред ФАКТИ за патриотизма, Слави Трифонов и медиите

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Цвета ...

Арестуваха ало измамник, прибиращ поредната плячка

Криминалисти от разградската полиция разкриха извършена в началото на август телефонна измама, съобщиха от Областната ...

Проф. Касчиев: АЕЦ Белене няма да се реализира

„Проектът АЕЦ „Белене“ не е нито печеливш, нито перспективен. Едва ли ще се стигне до ...

Звезда от „Тату“ се развежда

Една от двете певици в руското дамско дуо „Тату“ е подала заявление за развод, предаде ...

Балъков върна Георги Миланов в националния

Селекционерът на България Красимир Балъков обяви имената на 11 легионери за европейската квалификация с Англия ...