Home » Свят » Война до дупка в сърцето на Йемен

Война до дупка в сърцето на Йемен

Йеменските сепаратисти, подкрепяни от Обединените арабски емирства, започнаха да се изтеглят от позициите, които завзеха от международно признатото правителство на Йемен в град Аден, предаде АР.

Южните сепаратисти и правителствените сили привидно са съюзници в оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция, която се бие срещу бунтовниците хуси в Йемен от 2015 г. Но през последните дни в коалицията се разкри сериозен разрив, проявил се в сражения за контрол върху Аден, при които сепаратистите завзеха града от правителствените сили. При боевете загинаха над 70 човека.

Саудитска Арабия отвърна гневно на завземането на Аден, като призова за незабавно прекратяване на огъня и нареди на сепаратистите да се изтеглят, придвижвайки войски, за да защити правителствените сгради. Саудитската държавна телевизия съобщи, че сепаратистите са започнали да се изтеглят.
Коалицията каза, че е нанесла удар срещу мишена, представлявала „пряка заплаха“ за правителството, и предупреди, че може да предприеме по-нататъшни военни действия, ако сепаратистите не се изтеглят.

Йеменски служители заявиха, че подкрепяните от ОАЕ бойци са се изтеглили от улиците, но все още държат завзетите през последните дни военни позиции и продължават да се намират пред президентския дворец. Други служители на летището в Аден казаха, че полетите са били възобновени, след като по-рано са били спрени заради сраженията.

Лидерът на южните сепаратисти Айдарус аз Зубайди каза, че те са съгласни за прекратяване на огъня в Аден и са готови да работят с коалицията.

По думите му сепаратистите също така са готови да присъстват на среща, свикана от Саудитска Арабия.

Война до дупка в сърцето на Йемен

Коалицията каза, че висшият представител на хусите Ибрахим Бадредин ал Хуси – брат на техния лидер Абдел-Малек ал Хуси, е бил убит заради вътрешни борби. По този начин тя представи различна версия за събитията от тази на съюзените с Иран бунтовници.

Хусите заявиха по-рано, че той е бил убит в йеменската столица Сана от „предателски ръце, свързани с американско-израелската агресия и нейните инструменти“.

Коалицията обаче каза, че той е бил убит при „вътрешна операция“ заради спор между различни фракции в групировката и сред нейното ръководство.

Йемен
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Тръмп вярвал, че Украйна се е намесила в изборите

Американският президент Доналд Тръмп вярвал на версията, че Украйна – а не Русия – се ...

БСП: ДДС-то пада за лекарства и храни

БСП представи алтернативния си бюджет. Основният фокус в него е върху дълбоки реформи в три ...

Русия се готви за война в градски условия

През 2020 г. руското министерство на отбраната ще снабди армейските танкове и бойни коли с ...

„Тренд“: 5% разлика на ГЕРБ пред БСП

Въпреки наситените с политически събития месеци не се отчита съществена динамика в оценката за работата ...

Болсонаро основа нова партия

Бразилският президент Жаир Болсонаро основа нова политическа партия, предаде Би Би Си. Партията „Алианс за ...

Самолет с 347 пътници кацна аварийно заради пламнал двигател

Пътнически самолет извърши аварийно кацане на международното летище в Лос Анджелис, след като единият двигател ...