Home » България » Водният режим в Перник засяга около 60 000 души

Водният режим в Перник засяга около 60 000 души

Трудно е да се каже колко домакинства ще бъдат засегнати от режима на водата в Перник, вероятно са под 60 000 души. Това заяви инж. Иван Витанов, управител на ВиК Перник пред БНТ.

Детските градини и училищата трябва да се запасят със съдове с вода, защото ВиК дружествата не разполагат с такъв брой водоноски. Към момента имаме 4 водоноски, които цяло лято ги раздвижваме между селата, уточни инж. Витанов.

Припомняме, от 18 ноември Перник и околните села минават на воден режим. Вода ще има само в часовете от 16 до 22 часа. В най-лошия случай това ще продължи до април следващата година. Още преди въвеждането на водния режим живеещите в Перник през по-голямата част от денонощието са без вода заради многото аварии.

Освен градовете Перник и Батановци, засегнати от водния режим са селата Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец.

Една от причините за водния режим е, че 70% от водата в Перник се губи заради аварии. За месеците август, септември и октомври 2019 има 70% повече аварии, в сравнение със същия период на 2018 г., каза инж. Витанов.

Една от причините за водния режим в Перник е, че нищо добро не се е случило десетки години назад във водоснабдителното дружество. Материали, труд, гориво, машини – всичко е за сметка на дружеството. Идеята е по-малко вода да изтича, каза инж. Витанов.

Тази година е тежка по отношение на валежи. Язовир Монтана също е в тежко състояние. Язовир Искър е с многогодишен, язовир Студена – едногодишен дебит, в него водата в рамките на 1 г. се мени изцяло, уточни хидроинженерът.

По думите му до 2023 г. трябва да е готов водния цикъл на Перник.

Такъв режим на водата обаче не се е налагало от 93-та година. Причината сега е заради ниското ниво на водата в язовир Студена.

Малко по-късно експерт от МОСВ коментира пред БНР, че имало източване на 1/3-та на язовир „Студена“ през 2018-та г., а самото ВиК разполага със собствен ВЕЦ. Защо не се ползва водата от язовир „Пчелина“, пита реторично експертът.

Перник / България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Атлетико Мадрид взема Ракитич за 40 млн.

Атлетико Мадрид предлага през зимата 40 милиона евро за хърватския халф на Барселона Иван Ракитич. ...

Панелопе и Динев се разделиха

Любовната приказка между милионерския наследник Иван Динев и актрисата от риалити сериала „София ден и ...

Решението за Гешев: Вече всичко е ясно

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Коментар ...

Пиян варненец ругае и заплашва в рейса до София

31-годишен жител на Варна е задържан в полицейското управление в Шумен след сигнал, че отправя ...

Магдалинчев: Няма основание да се сезира КС за избора на Гешев

След 5-часово заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) вчера пленумът прегласува кандидатурата на Иван Гешев ...

НАП прибра 5 милиона лева от ЦСКА

Кредиторите на фалиралото дружество ПФК ЦСКА АД вече получават парите си. Между тях ще бъдат ...