Home » България » Водещ детски онколог консултира безплатно в София

Водещ детски онколог консултира безплатно в София

На 28 март 2019 г. един от най-известните специалисти по детска онкология и хематология в региона – проф. д-р Хилми Апак, ще консултира безплатно пациенти в София. Като лекар с над 25 години опит в лечението на рак в детска възраст, проф. Апак може да се гордее със стотици успешно излекувани малки пациенти, включително и от България. Той пристига у нас по покана на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“, в рамките на инициативата им да предоставят достъп на българските пациенти до последните достижения в медицината, като си партнират с едни от най-добрите лечебни заведения и специалисти от цял свят.

Ракът при децата е сравнително рядка диагноза, а разновидностите и лечението му в голяма степен се различават от тези при възрастните. В световен план, в над 30% от случаите на рак в детска възраст става въпрос за левкемия. Втори по честота са мозъчните и гръбначни тумори, а след тях се нареждат невробластоми, лимфоми, саркоми. Причините за възникване на тежката диагноза при децата са слабо известни, но се смята, че в повечето случаи се дължи на генни мутации, които водят до неконтролируем растеж на клетки и в част от случаите – до рак.

В наши дни левкемията, която засяга кръвните клетки, е лечима в много голяма част от случаите, когато е открита и лекувана навреме, отбелязва проф. Хилми Апак. Навременното поставяне на диагноза обаче се затруднява от характера на симптомите, които са неспецифични и лесно могат да бъдат пренебрегнати. Слабост, умора, бледа кожа, кръвоизливи или синини с неясен произход по тялото, кървене от носа и венците, повишена температура – всички тези симптоми могат да бъдат признак за редица безобидни състояния, но могат да бъдат и признак за левкемия, обяснява специалистът. Това не означава, че родителите трябва да изпадат в паника при всеки дребен повод, уточнява той. Водеща в случая е продължителността на симптомите: при всяко дете може да има синини по краката и кървене от носа, а високата температура обикновено се дължи на обикновена настинка. Но ако тези симптоми продължат повече от 10 дни, родителите трябва да се обърнат към лекар, съветва специалистът.

Проф. Хилми Апак е специалист с международен авторитет в областта на детската онкология и хематология, а от 4 години насам работи във високотехнологична болница Liv Hospital Ulus в Истанбул. Съосновател е на групата TRALL за лечение на левкемия в Турция и от 25 години оглавява Департамента по детска хематология и онкология в Медицинския факултет Cerrahpaşa.

Консултациите с проф. Хилми Апак на 28 март в София са безплатни, с предварително записване на тел. 0879 977 401 или 0879 977 402.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Дамаск: Не искаме война с Турция

Сирийските власти не искат военна конфронтация с Турция, чиято позиция в сирийския конфликт досега не ...

Собственикът на раздрусания Боинг: Екипажът е действал перфектно, пътниците са се забавили с коланите

„Екипажът е действал така, както трябва при силна турбуленция. Пълни глупости са, че има откачени ...

Тежка катастрофа на Орлов мост

За тежка катастрофа между две таксита на „Орлов мост“ в София съобщава БНТ. Инцидентът се ...

Чили тръгна ударно на Копа Америка

Настоящият шампион на Копа Америка Чили тръгна с изразителна победа с 4:0 над един от ...

Учението на НАТО у нас взе жертва

Канадски парашутист е загинал тази нощ по време на военното учение по линия на НАТО ...

Никой не иска да погребе Стоян Зайков

Три седмици след смъртта на двойния убиец от Костенец Стоян Зайков – Чане той все ...