Home » България » ВНИМАНИЕ! Как да се спасим от капана на мъртвото вълнение?

ВНИМАНИЕ! Как да се спасим от капана на мъртвото вълнение?

Вече сте отворили статията. Прочетете я докрай сега, за да не съжалявате вие, вашите близки или друг утре. Запомнете съветите ни, описани по-долу!

Темата е от обществено значение, запознатостта е наш дълг!

Мъртвото вълнение е вид течение, което не се образува под напора на ветровете, а в резултат от процеси, които текат под повърхността – приливи или термални течения. To е перпендикулярно на брега течение, образуващо се при отдръпването на потока приливна вода в посока навътре в морето или океана.

Мъртвото вълнение (англ. rip current) е най-опасно в плитки морета с полегат бряг, който е обкръжен от пясъчни плитчини, коси и островчета. В тези места по време на отлив пясъчните коси пречат на водата да се връща обратно в морето. Отварят се коридори и в тях тръгва течение, перпендикулярно на сушата. Налягането на водата в тесния пролив, съединяващ морето с лимана, нараства многократно. В резултат на това се образува бърз поток, по който водата се движи със скорост 2,5–3,0 м/с.

Ширината на течението може да варира от 4-5 м до 50 м, а дължината – от 10 м до 400 м. Скоростта му обикновено е 4-5 км/ч, но може да достигне до 15 км/ч.

ВНИМАНИЕ! Как да се спасим от капана на мъртвото вълнение?

Мъртвите вълнения се образуват до брега. Ако водата ви е до кръста или още по-лошо, ако е до гърдите ви, течението може да ви захване и да ви завлече навътре в морето. И точно тези, които не умеят да плуват, правят точно това – просто стоят във водата и се наслаждават. Затова не се къпете сами и не игнорирайте червените флагове на спасителите.

Как да разпознаем това течение, за да не попаднем в него? Обръщайте внимание на следните признаци:

  1. Видим коридор от разпенена вода, перпендикулярен на брега.
ВНИМАНИЕ! Как да се спасим от капана на мъртвото вълнение?
  1. В крайбрежната зона се виждат участъци с друг оттенък на водата; например, наоколо водата е светлосиня или зеленикава, а една зона е например бяла.
ВНИМАНИЕ! Как да се спасим от капана на мъртвото вълнение?
  1. Участък с пяна, водорасли, балончета, който стабилно се движи от брега навътре в морето.
    4. В непрекъснатата линия от приливни вълни се забелязват разкъсвания с широчина 5-10 метра.
ВНИМАНИЕ! Как да се спасим от капана на мъртвото вълнение?

Винаги помнете:

1. Мъртвото вълнение няма да ви завлече към дъното.
Това не е водовъртеж. Често мъртвото вълнение е кратко и с голяма скорост. Движи се само повърхностният слой на водата, който увлича навътре в морето, но не и към дъното!

2. Мъртвото течение не е широко.
Неговата ширина не превишава 50 метра. А в повечето случаи е само 10–20 метра. И ако преплувате буквално 20–30 метра успоредно на брега, вие ще забележите, че сте излезли от течението.

3. Дължината на мъртвото вълнение също е ограничена.
Течението достатъчно бързо отслабва, тягата отслабва там, където вълните достигат своя пик и започват да се разбиват. Точно на това място се събират всички сърфисти, готвещи се да покорят прииждащите вълни. Обикновено това място се намира на не повече от 100 метра от брега.

КАКВО ДА ПРАВИМ, ПОПАДАЙКИ В ЗОНА НА МЪРТВО ВЪЛНЕНИЕ?

1. Задължително запазване на самообладание.

Паниката е най-големият ви враг в подобни ситуации. Спокойствието осигурява голям шанс за излизане от водата невредим. В началото течението дърпа силно навътре и инстинктивно човек хвърля всичките си сили в опит да му се противопостави. Тези усилия водят единствено до загуба на сили, а впоследствие и до паника, която може да е пагубна.

2. Плува се успоредно на брега.

Мъртвото вълнение рядко е по-широко от десетина-двадесет метра. Следователно, когато човек плува успоредно на брега, напуска зоната на течението и излиза от опасността.

ВНИМАНИЕ! Как да се спасим от капана на мъртвото вълнение?

3. Ако и настрани не става, оставете се на течението

В този случай (много рядко) течението е доста широко. Ако срещате голямо съпротивление, дори и плувайки паралелно на брега, оставете се течението да ви носи на повърхността.

На неголямо разстояние от брега (там, където вълните достигат своя пик и започват да се разбиват) то отслабва и тогава измъкването вляво или вдясно става значително по-лесно. Препоръчително е при достигане на точката на по-малко съпротивление да се плува 50-100 м встрани, след което да се тръгне към брега, за да се избегне опасността от ново влизане в „коридора“.

От началото на юни смъртните случаи у нас, причинени от мъртво вълнение, вече са цели три. Обичайно Черно море влиза в капана на течението в края на юли или началото на август, но тази година дебне отрано.

В България мъртвото вълнение се свързва най-вече с поверието за 2 август (Илинден по стар стил) – денят, в който се вярва, че морето взима своите жертви. От стари времена се смята, че тогава морето „се обръща“ от лято към есен и започва най-силното подобно течение.

Моля, споделете тази информация със своите приятели. Нека колкото се може повече хора научат за мъртвото вълнение. Може по този начин да спасите не само своя живот, но и живота на други хора.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Верижна катастрофа и на Витиня (СНИМКИ)

Верижна катастрофа е станала тази сутрин на АМ „Хемус“ в района на Витиня. Причината е ...

Дизайнери нападнаха обувките и портмонето на Десислава Радева от приема при Борис Джонсън

Президентската двойка на България безспорно бе една от най-стилните и издържани като визия и поведение ...

Верижна катастрофа на АМ „Тракия“ при Вакарел

Сигнали за няколко верижни катастрофи на АМ „Тракия“ в района на Вакарел в посока София ...

Ето кога Путин и Ердоган ще пуснат Турски поток

Президентите на Турция и Русия – Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин ще се срещнат ...

Елена Йончева с насинено око в парламента, каква е причината?

Посинена и ранена отиде на работа в Европарламента преди дни Елена Йончева, информира вестник „Ретро“. ...

Борисов обяви създаването на ново звено – независим прокурор

С изменението, което правим днес, създаваме ново звено, абсолютно независим прокурор, който разследва и не ...