Home » Мнения » Високите сини планини и високото спортно майсторство

Високите сини планини и високото спортно майсторство

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Високите планини дават високи спортни резултати. Това пръв забелязва през 1952 г. българският спортен физиолог проф. Кръстьо Кръстев. Той обосновава и развива своята методика, според която ефективността на подготовката на спортисти се влияят благоприятно от средните планински височини. Благодарение на целенасочените му изследвания, особено на експериментите през 1963 г. на 2300 метра височина в Рила под Белмекен, се изгражда българската школа за спортна подготовка, която осигурява успехите на българските спортисти на олимпийски игри в Мексико (1968 г.), Мюнхен (1972), Монреал (1976), Москва (1980), Сеул (1988). Проф. Кръстев създава и оригинална проба за оценка на височинната поносимост на организма. Разработките му стават основа за подготовката на българските алпинисти, колоездачи, гребци, борци, щангисти, парашутисти… Изключителната стойност на неговата теория за височинната подготовка на спортистите е доказана по-късно след построяването в Рила планина под Белмекен на една от най-модерните за времето си в света спортно-тренировъчни бази. Българският учен – спортен физиолог, не само създава теоретичните основи, но и разработва практически тестове и методики за подобряване на подготовката и постиженията на спортистите.

Високите сини планини и високото спортно майсторство

Целият си живот проф. д-р Кръстьо Кръстев отдава на спортната наука и практика, като дълги години е и директор на Националния център за научни изследвания в областта на спорта, заместник-ректор на ВИФ „Георги Димитров“. Сред големите му научни постижения е също разработването на субмаксимални проби за оценка на спортната работоспособност. Много от методиките и изследванията на проф. Кръстев се използват без изменения и днес и продължават да са спортна тайна.

Високите сини планини и високото спортно майсторство

Редица непубликувани изследвания, които вече са залегнали трайно в практиката ще бъдат представени на 6 ноември 2019 г. от 13.00 ч. в Националната спортна академия. Те са събрани в книгата „Хипоксия и функционален контрол в спорта“ със съставители проф. Даниела Дашева и проф. Петър Бонов. Книгата се появява и благодарение на сина и дъщерята на Кръстьо Кръстев, които също са възпитаници на Националната спортна академия. Синът му – Марин Кръстев, е треньор във Франция, а фотографската изложба на Людмила Кръстева – Капитанова, ви представихме неотдавна. Тя готви още една изложба след експедиция в Иран с фотографски екип на „Нейшънъл джиографик“.

Високите сини планини и високото спортно майсторство

Проф. д-р Кръстьо Кръстев е съратник и последовател на пионера в областта на спортната физиология в България проф. Драгомир Матеев. Българският опит във височинната подготовка на спортисти се изучава и прилага в редица други страни, които също изграждат планински бази за спортни тренировки. Някои от изследванията, публикувани в книгата „Хипоксия и функционален контрол в спорта“ – изд. „Болид инс“, се появяват едва сега, заради спортната тайна, а други продължават да са все още обект на спортното разузнаване, особено комплексната методика за функционална оценка на спортисти. Тя се използва до днес у нас почти без изменения. В книгата са включени интересни архиви, запазени от семейството – статии, доклади на конференции и конгреси, конкретни резултати от изследвания, разработки на методики и системи по отделни спортове и при единичната подготовка на елитни спортисти.

Високите сини планини и високото спортно майсторство

Първата част на книгата разглежда проблемите, свързани с обмена и недостига на кислород, аклиматизацията, газообмена в организма при високопланински условия. Втората част на книгата е посветена на кардио-респираторните показатели, проби и тестове, представени са редица функционални изследвания, свързани с адаптацията, умората, възстановяването на спортистите. Включени са изследвания от хималайската експедиция „Еверест‘84“, в която професорът участва без специална подготовка наравно със спортистите. Интерес представляват изследванията на кардиореспираторните реакции на парашутистите. В третата част на книгата ще видите философията на интердисциплинарния подход, част от научното кредо на проф. Кръстев, озаглавена „Система за подготовка на българските алипинисти за изкачване на многохилядници“. Книгата е интересна за всички, които се интересуват от поведението и физиологията на човека в екстремални условия.

Високите сини планини и високото спортно майсторство

Научните изследвания на Кръстьо Кръстев намират приложение при подготовката във всички видове спорт, във всички области на спортната физиология и практическата подготовка на спортисти.

Високите сини планини и високото спортно майсторство

Книгата е илюстрирана със снимки, таблици и е уникална със съдържанието си.Тя показва, че високите спортни резултати на българските спортисти, освен на високия дух, се дължат и на сериозна задълбочена многогодишна системна научна работа с прилагане на водещи научни постижения.

Високите сини планини и високото спортно майсторство
София / България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Берлин и Париж – фаровете на Европа

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. През ...

12 000 души строят АЕЦ „Аккую“

По време на строителството на АЕЦ „Аккую“ ще бъдат заети близо 12 000 души, а ...

Може да осъдят свещеника антиваксър от Сливен

Свещеникът от Сливен, който осъди Комисията за защита от дискриминация заради недопускането на неваксинираното му ...

Мечките в Смолянско хванаха цаката на електропастирите

„Мечките влизат в селото, хората са притеснени. Зачестиха нападенията преди зимата. През лятото бе по-спокойно“, ...

Паргов: Добро начало между София и провинция Фудзиен в здравеопазването

Мисля, че поставихме много добро начало за обмяна на опит между София и китайската провинция ...

Руска звезда ухажва Мария, тя отвръща с…

Руска изгряваща звезда публикува в своя Instagram профил новото видео на Мария. Нашумелият наскоро млад ...