Home » България » Ветото на Румен Радев за Ф-16 не мина

Ветото на Румен Радев за Ф-16 не мина

Със 128 народни представители – „за“, „против“ – 73 и „въздържали се“ – 3 парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев за купуването на американските изтребители Ф-16 блок 70.

Президентът върна за ново обсъждане международните договори. Сред мотивите на му са, че е липсвало обществено съгласие по темата, както и че ратификацията е трябвало да измине цялостния път по Конституция и да бъде разгледана и приета на две гласувания в отделни заседания на Народното събрание.

Ратификацията бе приета на първо и второ четене на 19 юли.

След разгорещени дебати днес парламентът преодоля президентското вето върху международните договори за F-16 блок 70. Разискванията продължиха малко над 2 часа.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и депутатът от БСП Таско Ерменков се скараха в парламента.

По време на разискването на президентското вето за сделката за изтребителите F-16, Ерменков заяви изказване от парламентарната трибуна, а Караянчева го попита шеговито:

„Вие от самолети ли разбирате?“

Депутатът от БСП ѝ отговори остро с думите: „Ако искате го кажете по-силно, ще ви изчакам.“

Караянчева се извини за репликата.

Ерменков категорично се обяви против сделката и заяви, че президентът Радев защитава българските интереси.

„Редно ли е нашият вицепремиер да подписва договора за F-16 с шофьора на рейса на Пентагона“, попита депутатът от БСП проф. Румен Гечев по време на дебатите за президентското вето по международните договори за F-16.

„Обсъждаме един изключително важен въпрос както от финансово-икономическа, така и от политическа и геостратегическа същност. Затова с аргументи и факти, спокойно предлагам да обсъдим нашата позиция, която е да подкрепим ветото на президента на Републиката поради няколко причини“, каза още проф. Гечев.

Той посочи, че заключенията на работния екип на ВВС е, че възможните правни спорове между купувача и продавача се решават само по правото на САЩ.

„Като всички възможни юридически разноски в бъдеще ще бъдат за сметка на българската държава, вместо това да става по международното право, както е практиката. Второ, гаранционните условия, условията по рекламация са формулирани преимуществено за американската страна. Третата констатация беше, че стандартните условия по договорите са определени едностранно и не подлежат на промяна по искане на българската страна. Четвърто, че правителството на Щатите може едностранно да променя условията по договора“, допълни още проф. Гечев по отношение на заключенията на работния екип ВВС. Според него цената е твърде висока.

„Знаете ли кой е подписал договора от другите страни – двата основни договора? Подписал го е началник на отдел в Агенцията за чуждестранна военна помощ. Началник на отдел, не е шефът на Агенцията, не е заместник-шефа на Агенцията. Началник на отделче е подписал с българския вицепремиер договорите. Какъв междуправителствен договор. Няма го министъра на отбраната на САЩ или на финансите, или на каквото и да било. Няма заместник-министъра. Няма шеф на управление. Тука няма никой. Вие питахте ли тези хора дали имат официално пълномощно от правителството на САЩ?“,попита още Румен Гечев.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

В Япония тръгна автобус без шофьор

Японската компания Sotetsu Bus пусна в експлоатация първия в страната автономен автобус. До 14 октомври ...

Желязков: В топ 4 сме в Европа по управление на корабния трафик

България е сред четирите водещи държави в Европа по управление на корабния трафик. Това заяви ...

Кобрата с атака към Тайсън Фюри (СНИМКА)

Кубрат Пулев изригна с обиди към Тайсън Фюри. Българинът даде интервю пред американската репортерка Хелън ...

Митьо Пищова за кмет: Ще раздавам кебапчета, кюфтета, файтони майтони

Шоуменът Митьо Пищова ще участва в изборите за кмет на Велико Търново. Новината потвърди самият ...

Цацаров: Ще гласувам за Гешев и втори път, ако се наложи

Иван Гешев е добър избор за българската прокуратура, убеден е главният прокурор Сотир Цацаров, който ...

Тийнейджър се самоуби, скачайки от 14-ия етаж на блок в София

Тийнейджър се е самоубил рано тази сутрин в столичния ж.к. „Дружба“ 1. Трупът на момчето ...