Home » България » Велико Търново – центърът на празника днес

Велико Търново – центърът на празника днес

Велико Търново е центърът на националните чествания, посветени на 111 години от обявяването на Независимостта на България. Празничната програма започна в 7,30 ч. с тържествена литургия в средновековния храм „Свети Четиридесет мъченици“.

С военен ритуал в 10.30 ч. едновременно на крепостите „Царевец“ и „Трапезица“ ще бъде издигнато националното знаме. След това кметът на Велико Търново Даниел Панов и официалните гости ще произнесат тържествени слова.

Венци и цветя ще бъдат положени пред Пирамидата на Независимостта. Следва шествие до паметника „Майка България“, а пред сградата на общината ще има спектакъл на военните духови оркестри и концерт на любителски формации. В 14,00 ч. започва безплатният екскурзоводски тур „По стъпките на българската държавност“. Обиколката включва църквите в квартал „Асенов“. През целия ден входът за крепостта „Царевец“ и храма „Св. Четиридесет мъченици“ ще бъде свободен.

В 17,00 ч. на сцената пред общината започва празничният концерт на Николина Чакърдъкова, а час по-късно по главната улица ще се извие традиционното голямо търновско хоро.

В 19,00 ч. на площад „Цар Асен“ ротите на Националния военен университет „Васил Левски“ ще демонстрират строеви хватки с оръжие, а вечерното небе над Царевец ще бъде обагрено в различни цветове по време на тържествената заря – проверка. В 20,15 ч. е излъчването на Аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.

Във връзка с програмата за отбелязване на Независимостта, затворени за движение ще бъдат няколко улици в града. От 8,30 ч. до 13,30 ч. ще бъде ограничен трафикът по улиците „Св. Климент Охридски“, „Никола Пиколо“, „Иван Вазов“, „Стефан Стамболов“, „Независимост“, „Васил Левски“, включително и площад „Цар Асен I“.

След 13,00 ч.трафикът в старата част ще бъде пуснат, но главната улица „Васил Левски“ ще остане затворена до 19,00 ч. След 18,00 ч. площадът пред крепостта „Царевец“ отново ще бъде ограничен за движение заради вечерната част от празничната програма. Движението ще бъде пуснато след 21,30 ч.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Демократична България се отрече от кандидат-кмет, бил в ДС

„Демократична България“ оттегля подкрепата си за Илко Златев – кандидат за кмет в с. Бенковски, ...

Европейската комисия не е доволна от Румъния

Развитието на ситуацията с реформата на съдебната система и борбата с корупцията в Румъния през ...

Не разрешиха на Панов да разгледа обвинителните актове на Гешев

Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изпрати писмо до ...

Президентът: Приятелството е най-големият капитал между България и Япония

Държавният глава и съпругата му Десислава Радева участваха на церемонията по интронизация и на приема ...

Неймар: Дано феновете на ПСЖ пак ме заобичат

Звездата на Пари Сен Жермен Неймар коментира отношенията си с феновете на клуба и очакванията ...

Дъщеря на Крофърд пусна голо селфи в мрежата (ВИДЕО)

18-годишната дъщеря на Синди Крофърд – Кая Гербер, публикува свое селфи без дрехи в Instagram. ...