Home » Свят » Вечният президент Бутефлика: Оставам!

Вечният президент Бутефлика: Оставам!

Алжирският президент Абделазиз Бутефлика потвърди, че ще остане на поста и след изтичането на сегашния си мандат в края на следващия месец, докато бъдат произведени президентски избори след внасянето на промени в конституцията, предаде AFP.

„За да преживее Алжир, в близко бъдеще, хармоничен преход и управлението да бъде предадено на едно ново поколение. . . такава е крайната цел, която аз се ангажирах да материализирам преди края на моя президентски мандат, на ваша страна и във ваша услуга“, подчерта Бутефлика в ново послание, разпространено от държавните медии.

На 11 март 82-годишният алжирски президент, който е с влошено здраве, обяви, че ще остане на поста и след изтичането на четвъртия си мандат на 28 април, но само докато бъде избран негов наследник на избори, които ще бъдат произведени след Национална конференция, която ще реформира страната и ще внесе промени в конституцията.

В послание, което прочете по случай Деня на победата над френския колонизатор (19 март 1962 г.), Бутефлика увери, че тази Национална конференция, която ще бъде натоварена със задачата да промени „режима на управление“ в Алжир и да „обнови неговата политическа, икономическа и социална система“, ще се проведе „в много близко бъдеще“. „Цялостната и дълбока“ ревизия на конституцията, която ще бъде подложена на референдум, „ще бъде прелюдия към един нов изборен процес, който ще избере нов президент“, повтори той обещанието си от 11 март.

Алжирският президент, който е на власт от 20 години, потвърди в посланието, че ще остане на поста след изтичането на своя мандат.

От близо един месец в Алжир се провеждат безпрецедентни за управлението на Бутефлика протести с искане на неговата оставка. На 11 март алжирският президент се отказа да се кандидатира за пети мандат и отложи предвидените за 18 април избори за след края на Националната конференция, за която обаче няма насрочена дата.

Алжир
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Гръцки фирми бягат от България?

„Получавам пенсия и всеки месец по 200 евро помощи като социално слаба и 70 евро ...

Протести срещу автомобилно изложение заляха Франкфурт СНИМКИ

Хиляди хора се събраха днес на демонстрация срещу климатичните промени, през първия ден, в който ...

Георги Марков: Мая Манолова е софиянка от Кюстендил

Депутатът от ГЕРБ Георги Марков гостува в студиото на „Денят започва“ по БНТ с подробности ...

Целенасочен опит да се смени властта

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Целенасочен ...

Тийнейджър с Mercedes уби на пътя свой връстник

19-годишен младеж е загинал при адска катастрофа между пловдивското село Стряма и град Раковски. Мелето ...

Тя остави всички пред екраните без дъх (СНИМКИ)

По време на четвъртфинала между Бразилия и САЩ от световното първенство по баскетбол за мъже ...