Home » България » Важно за потребителите: Секира за дрехите втора употреба! Нова такса ги оскъпява с 20-30%
Важно за потребителите Секира за дрехите втора употреба! Нова такса ги оскъпява с 20-30%
Важно за потребителите Секира за дрехите втора употреба! Нова такса ги оскъпява с 20-30%

Важно за потребителите: Секира за дрехите втора употреба! Нова такса ги оскъпява с 20-30%

Въвеждането на продуктова такса за дрехите втора употреба, подготвяно от екоминистерството ще доведе до поскъпването им с 20-30%, алармират от бранша. Севдалин Спасов от Националния съюз на вносителите и търговците на дрехи втора употреба каза , че на първо място потребителят ще бъде излишно натоварен допълнително.

По думите му дори на фона на средната продажна цена от 2-3 лв. на такива дрехи, поскъпването може да бъде с около 20-30%. „Трябва да добавим, че нашите клиенти са ценово най-чувствителната група от обществото“, поясни браншовикът. Според него тази такса ще бъде прецедент за Европа. „Единствената страна, която има подобна такса е Франция, но там се облагат новите дрехи пуснати в продажба (с половин, до един евроцент на бройка), а събраните средства се подпомагат преработвателите на дрехи втора употреба с по 65 евро на тон“, поясни Спасов.

Той добави, че въпросното поскъпване е нереално да бъде поето само от потребителите, това ще доведе до сериозни финансови затруднения на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба, което пък може сериозно да застраши съществуването на сектора, където работят над 8000 души. „Законът е антиекологичен, защото не изпълнява целите на Рамковата директива за отпадъците от 19 ноември 2008 г. относно отпадъците, предвиждаща приоритетен ред за управление на отпадъците, съгласно който повторната употреба следва да бъде насърчавана, като държавите членки са длъжни да предприемат мерки за насърчаване на вариантите, които обезпечават най-благоприятните за околната среда резултати като цяло. В документа се предвижда и държавите членки да предприемат мерки по целесъобразност за подпомагане на повторната употреба на продуктите и на дейности по подготовка за повторна употреба, по-специално чрез насърчаване създаването на мрежи за повторна употреба и поправки и подкрепата за тях, използването на икономически инструменти, критерии за доставка, количествени цели или други мерки“, обясни Спасов.

На среща с екоминистъра Нено Димов, председателят на БСК Радосвет Радев съобщи, че едва от 2% до 5% от събраните и достовяни у нас дрехи втора ръка отиват за унищожаване и е поискал предвижданите нови продуктови такси да не важат за целия внос, а само за онази част от него, реално водеща до замърсяване на околната среда. Нено Димов е уточнил, че предстои създаването на работна група за изработване на наредбата за продуктовите такси върху текстила, в която ще бъдат поканени представители на бранша.

По информация от Националния съюз на вносителите и търговците на дрехи втора употреба, доставените от Западна Европа дрехи се сортират в страната и заедно със събраните в България употребявани дрехи и текстил се реекспортират за бившите страни от ОНД, Пакистан, Индия и няколко африкански държави.

„Към момента има вече две фирми, членки на нашата асоциация, които събират употребявани дрехи в България, които заради ниското им качество отиват предимно за Пакистан и Африка“, добави браншовикът.

Източник: mall112.com

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Албания забранява строителството по крайбрежието

В крайбрежните зони, които имат стратегическо значение за развитието на туризма, 65% от територията ще ...

Шофьорските курсове поскъпват рязко

Шофьорските курсове ще поскъпнат рязко, съобщи „Нова телевизия“. В сряда ще бъде гласувано задължителните часове ...

Горивата поевтиняха с 5 стотинки

През най-динамичния месец от лятото, когато всички се запътват да почиват край морето или в ...

Тол таксите между 26 и 39 ст. на километър

Между 26 и 39 стотинки на километър да е тол таксата за тежкотоварните автомобили. Това ...

Валентин Николов: АЕЦ Козлодуй е една от 10-те най-сигурни централи

АЕЦ „Козлодуй“ е една от 10-те най-сигурни централи. Това показа и мисията на Международната агенция ...

Темпът на поскъпване в Европа се забавя

Темпът на поскъпване на недвижимите имоти в Европа през 2018 г. беше значителен. През текущата ...