Home » Култура » Васко Кръпката: Барабата беше средновековен вампир

Васко Кръпката: Барабата беше средновековен вампир

Внезапната смърт на Буги Барабата, едно от емблематичните имена в родната рок музика, остави голяма празнина в сърцата на много негови колеги.
Марио Събев, както е истинското име на легендарния изпълнител, почина на 58г. в неделя сутринта.

„Оредяваме… Буги и той се възнесе към Великите вечни ловни полета“, написа с профила си в социалната мрежа Facebook неговият колега и приятел Васко Кръпката, след като разбра за кончината на Барабата.

Музикантът, с когото създават вечния рок хит „Няма бира“, си спомня за началото на запознанството им и възникването на тяхното приятелството, което датира от 90-те години.

Васко Кръпката: Барабата беше средновековен вампир

„По това време някъде се появи и ми вика: „Бате Васко“, защото съм година-две по-голям от него, „тука съм измислил нек’ви песни и искам да ти ги дам да ги пееш ти, защото си имаш готина група и ти си готин…“ Аз му казах, че е по-добре да си ги пее той. А той веднага отговори, че е грозен, че пее грозно. Аз пък му казах, че точно това му е чарът и че точно да си грозен – това е блус. Няма как красавец да е блусар. Общо взето така го изритах с шут на сцената“. спомня си Кръпката.

Васко Кръпката: Барабата беше средновековен вампир

„Преди много години дойде у нас, след като бях направил „Подуене Блус Бенд“, и ми каза: „Аз съм Буги от Коньовица, имам едни идеи за песни и искам да ти ги подаря, защото много ми харесва вашата група“, разказва Кръпката пред „България Днес“.

След съвета на Васко да ги изпее сам Буги Барабата създава „Бараби Блус Бенд“, с които свири до последно.

„Видяхме се на „Цвете за Гошо“ в началото на юни. Той сподели, че е болен, но не искаше да се оплаква и мрънка“, казва още Кръпката. Петър Писарски, Нели Рангелова, Кристина Белчева, Мариана Попова и десетки други музиканти тъжат за Буги Барабата.

За Кръпката ударът от загубата се оказа още по тежък, защото ден преди смъртта на Барабата той изгуби и друг свой приятел – многоликият музикант, актьор, художник и творец Спартак Консантинов Генев или, както повечето го знаят, Спарки.

Васко Кръпката: Барабата беше средновековен вампир

„Те бяха различни. Спарки беше царят на купона, той беше такъв, че героите на Стайнбек вече са ми като куклата Барби. Спарки беше най-големият битник на света, на планетата и на Вселената. Спарки имаше душа на поет, на художник, хвърчащ човек, постоянно бе по купоните, винаги усмихнат, винаги готов да помогне, имаше душа-камбана. Беше пълен несретник в обвивката на обикновено софийско пиянде, но с голяма душа на поет“, споделя Кръпката в интервю за Life.dir.bg.

„Буги пък беше средновековен вампир, който пишеше уникални парчета и имаше страхотно чувство за хумор. Просто лафовете му бяха един път. Измисляше и песни. Беше изключително борбен и водеше до последно сутрешен блок, допреди да отлети от тежка болест. Ако трябва да обединя нещо, да намеря пресечна точка между двамата, то това е, че те оставиха много светла диря след себе си. Всеки му по своему, разбира се. Спарки свиреше на тарамбука и пееше, обикаляше клубовете и сцените. Буги повече се бе отдал на радиото, но издаваше и някоя песен в последните години“, разказва впечатленията си музикантът.

Васко Кръпката: Барабата беше средновековен вампир
България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Флотът на САЩ: Готови сме да направим необходимото във Венецуела

Американският флот е готов „да направи необходимото“ във Венецуела, заяви началникът на Южното командване на ...

Топ режисьор на поп фолк клипове пострада докато…

Режисьорът Люси Иларионов претърпя трудова злополука, докато правеше каменна облицовка на оградата около провинциалната си ...

Александър Томаш отказал на два водещи тима

Два клуба от върховете в българския футбол са канили Александър Томаш за треньор. Наставникът на ...

Арестуваха продавач на здравни книжки в Слънчев бряг

59-годишен мъж от село Габерне, Петричко, е арестуван за продажба на фалшиви здравни документи на ...

Малтретираните българчета в САЩ са добре

Малтретираните българчета в САЩ са добре. Това заяви пред Нова тв Иван Анчев, консул на ...

Екскурзия в космоса: Вече е възможна срещу $250 000

Първите космоплани VSS Unity, произведени от компанията на милиардера Ричард Брансън ще качат на борда ...