Home » България » Валят жалби за гафове по магистрала Струма

Валят жалби за гафове по магистрала Струма

Странни знаци и пропаднал асфалт подлудиха пътуващите по магистрала „Струма“. До 23 юли само в Института за пътна безопасност (ИПБ) са получени над 15 сигнала за тези проблеми. Датата не е случайно избрана – тогава Агенция „Пътна инфраструктура“ затвори чисто нов участък, открит само два месеца по-рано, за да се прави ремонт. Причината – отново оплаквания от шофьори, че заради пропадане настилката по моста над река Логодажка се е превърнала в опасен трамплин.

Във вторник ИПБ разпространи подробности по получените към 23 юли оплаквания за „Струма“, придружени с коментар. Институтът работи по проект за мониторинг на магистралата. На 88-89-ия километър от „Струма“ при един от мостовете и с просто око се вижда силно пропадане, посочват експертите на ИПБ. Тази отсечка е скоро въведена в експлоатация и не е нормално да е в такова състояние. Заради лошата настилка скоростта в зоната е ограничена до 90 км/ч. Това е щета за обществото, защото пътят е строен за скорост от 140 км/ч, а колите са принудени да се движат далеч по-бавно. Самото пропадане е предпоставка за пътни злополуки. Незабавното отстраняване на дефекта е абсолютно задължително. Неправилна административна мярка е просто да се ограничи скоростта, и то когато става дума за чисто нов път“, посочват от ИПБ.

Друга група сигнали, получени в института, засягат лошата сигнализация по „Струма“. Има подвеждащи табели – като тази преди отбивката за Логодаж, която обърква пътуващите към Кулата и на практика ги „сваля“ от магистралата. Всъщност табелата е отпреди въвеждането на новата отсечка. Тя казва на водачите, че трябва да завият надясно и да хванат пътя III-106 към Лагодаж и Благоевград, т.е. по нищо не личи, че магистралата продължава. По тази причини много от шофьорите – особено чужденци, се чудят на кое да вярват – на знака, който ги отклонява надясно, или на очите си, които виждат, че магистралата си продължава. Някои набиват спирачки и дори се връщат назад в аварийната лента, за да хванат отклонението, посочват пътните експерти.

КОНТРА

Пътната агенция се засегна от критиките на ИПБ и даде някои удивителни разяснения по тях. Според АПИ например отсечката след Даскалово има показатели на магистрала, но все още се водела „обикновен път“, защото не били приключили някои отчуждителни процедури и това налагало скоростта да е ограничена. В района на 88-и километър пък скоростта била намалена за „повишаване безопасността на движение“. Пътната агенция с неохота признава, че чисто новата отсечка е с дефекти, които трябва да бъдат отстранени. И успокоява, че участъкът още е в гаранция, така че ремонтът щял да е за сметка на строителната фирма. Поправките обаче щели да останат за края на септември, за да не се затруднява интензивният летен трафик, уточнява АПИ.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Венци Стефанов: Не сме виновни за бъркотията във футбола ни

Президентът на Славия Венци Стефанов продължава да е компетентен по всички проблеми на родния футбол. ...

Юношите на Левски с обрат срещу ЦСКА във вечното дерби (видео)

Левски се наложи с 3:2 над ЦСКА след драматичен двубой и обрати в мач от ...

Първо посещение на български външен министър в Москва от 2011 г.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева замина на посещение в Москва по покана ...

Симеонов:Разумният патриотизъм е единствен отпор срещу стадното гласуване за ДПС

Валери Симеонов в Исперих: Разумният патриотизъм е единственият отпор срещу стадното гласуване, организирано от ДПС ...

Лекари алармират: Има 900 причинители на рак

В продължение на 35 години експерти от Международната агенция за изследвания на рака събират данни ...

Кремъл към Анкара: Не се месете в Сирия!

Турция не трябва да се меси в главния сирийски въпрос, а именно намирането на политическо ...