Home » Свят » В САЩ за руско торпедо: Не сме виждали нещо подобно!

В САЩ за руско торпедо: Не сме виждали нещо подобно!

Американските медии анализираха възможностите на руското торпедо “Шквал” (“Буря”), способно да развива скорост до 200 възела или 370 километра в час. Според The National Interest, в арсенала на САЩ няма нищо подобно на оръжието и изданието нарича скоростта на “Шквал” невероятна. Авторът на публикацията подчертава, че подобни оръжия могат да обърнат бойните действия в морето с главата надолу.

Отбелязва се, че “Шквал”, разработен още по съветско време, стана известен едва през 90-те години на миналия век и дори тогава торпедото е високо оценено. Няма как иначе, защото физическите закони не позволяват на повърхностни или подводни обекти да достигнат скорост над 50 възела, пише „Поглед Инфо“.

За разлика от конвенционалните торпеда, “Шквал” пуска в движение ракетния двигател, което значително увеличава скоростта му. И разработчиците успяха значително да намалят устойчивостта на водната среда благодарение на процеса на суперкавитация, който превръща водата в парообразно състояние. По този начин движението на “Шквал” се осъществява в кавитационната кухина или парен балон. В същото време ядрена бойна глава гарантира унищожаването на целта.

„Торпедото е със стандартен диаметър 533 мм и носи бойна глава 200 килограма”, се казва в материала. Американската публикация пише, че първоначално “Шквал” е проектиран като средство за атака срещу подводници на НАТО, доставяйки ядрена бойна глава с “нечувана скорост”. Такова бързо оръжие трябва да унищожи противника, преди той да може да направи нещо.

„Ранните версии на “Шквал” са очевидно неконтролируеми. Новата версия на торпедото използва суперкавитация, за да ускори движение в зоната на целта, а след това се забавя, за да го намери точно”, отбелязва изданието. Изданието пише, че такова ефективно оръжие унищожава познатата парадигма на подводната война. Торпедо със скорост от 200 възела може да промени тактиката и да направи подводната война по-смъртоносна.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Захариева: Пламен Георгиев обеща да напредне с испанския

Пламен Георгиев има качества за консул във Валенсия, заяви външният ни министър Екатерина Захариева пред ...

Идиотски гаф с телефон едва не провали футболен мач

Без ВАР остана дербито в Саудитска Арабия между Ал Фатех и Ал Насър 0:1, а ...

9 октомври 1974 г. : Умира Оскар Шиндлер

На 9 октомври 1974 г. на 66-годишна възраст умира Оскар Шиндлер. Oскар Шиндлер е немски ...

Цацаров: Незаконен съдебен състав пусна Полфрийман

Министърът на външните работи Екатерина Захариева и главният прокурор Сотир Цацаров се срещнаха с Джон ...

Собствениците на Юнайтед няма да разкарат Солскяер

Мениджърът на Манчестър Юнайтед Оле Гунар Солскяер може да се чувства спокоен за поста си ...

Димитър Пенев със секретна мисия

Легендата на ЦСКА и българския футбол Димитър Пенев бе част от приятна изненада, която колективът ...