Home » България » В гоцеделчевското село Баничан получиха писмо от принц Хари и съпругата му Меган Маркъл
В гоцеделчевското село Баничан получиха писмо от принц Хари и съпругата му Меган Маркъл
В гоцеделчевското село Баничан получиха писмо от принц Хари и съпругата му Меган Маркъл

В гоцеделчевското село Баничан получиха писмо от принц Хари и съпругата му Меган Маркъл

Писмо от принц Хари и съпругата му Меган Маркъл получи читалището в гоцеделчевското село Баничан. Благодарственият адрес е заради даровете, които изпратили местните самодейци за сватбения ден на младоженците. Пазителите на българската традиция от Баничан изпратиха на младоженците ръчно изплетени вълнени чорапи, изработени в характерен баничански стил. Идеята им хрумнала съвсем случайно. Това каза читалищният секретар Румяна Джибова.

„Когато започна да се говори за прословутата кралска сватба, ни се обадиха журналисти да попитат дали не готвим подарък за кралското семейство и конкретно от прочутите баничански чорапи. Това ни амбицира и решихме, че един такъв традиционен български подарък ще бъде подходящ. В българския фолклор чорапите са символ на топлина и на домашното огнище. Чорапи задължително се подаряват в трите най-важни моменти от живота на човека. Първият е раждането на детето. Бабата, която е израждала бебето, го е обувала с чорапки, за да го подготви за житейския му път. Вторият момент е на сватбата – в даровете задължително трябва да има чорапи. И третият път – когато напускаме този свят. Вярвало се е, че на другия свят починалите могат да познаят половинката си по чорапите и да бъдат отново заедно“, разказва Джибова.
Жените в Баничан изплели специално два чифта чорапи за кралските особи, като добавили връзки, усукани в цветовете на българското знаме. Отговор на са чакали, дори мислили, че може да им върнат обратно пратката. Затова изненадата им била голяма, когато получили писмо със символите и печатите на кралския двор.

Румяна Джибова не знае дали принц Хари и съпругата му Меган Маркъл ще носят нашенските чорапи, но е сигурна, че баничанските плетива ги има във всички точки на света – Америка, Германия, Холандия, Русия, Зимбабве. Това са чорапи, поръчани за младоженци, и чорапи, които са изпратени на българи, живеещи далеч от родината.

„Не всички жени в Баничан плетат такива чорапи, защото са трудни за изплитане, но удоволствието е невероятно, защото са в пет цвята и във всичките цветове нашите баби са вплели различни символи. Всеки цвят има своето значение – зеленото е природата, синьото – морето и небето, бялото и червеното – са символи на живота, на новото“, казва още Румяна Джибова.

Според нея писмото с благодарности от кралския двор е голямо признание за Баничан и за безценните усилия на местните жени за опазване на тукашните традиции. А благодарственото писмо е и от значение за страната ни, тъй като 2018 година е европейска година на културното ни наследство.

Източник: Дарик

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Специалисти забелязаха странна промяна в Мегън Маркъл

Специалисти забелязаха странна промяна в Мегън Маркъл

Меган Маркъл взима уроци по правоговор. В това се съмняват светски репортери, следейки изкъсо случващото ...

Меган Маркъл призна: В булото ми е скрит специален спомен от Хари (Вижте какво е)

Меган Маркъл призна: В булото ми е скрит специален спомен от Хари (Вижте какво е)

Меган Маркъл трогна със сантиментално признание от сватбата си Меган Маркъл не крие, че е ...

Засечка Принц Хари се качи на сцената на супер хитов мюзикъл, отвори уста да запее и… (ВИДЕО)

Засечка: Принц Хари се качи на сцената на супер хитов мюзикъл, отвори уста да запее и… (ВИДЕО)

Британският принц Хари се появи изненадващо на сцената на хитовия американски мюзикъл „Хамилтън“, който се ...

Роклята на Меган Маркъл е на път да се превърне в хита на лятото

Херцогинята на Съсекс Меган Маркъл предизвиква истински фурор с всяка своя публична поява. И докато ...