Home » България » В гоцеделчевското село Баничан получиха писмо от принц Хари и съпругата му Меган Маркъл
В гоцеделчевското село Баничан получиха писмо от принц Хари и съпругата му Меган Маркъл
В гоцеделчевското село Баничан получиха писмо от принц Хари и съпругата му Меган Маркъл

В гоцеделчевското село Баничан получиха писмо от принц Хари и съпругата му Меган Маркъл

Писмо от принц Хари и съпругата му Меган Маркъл получи читалището в гоцеделчевското село Баничан. Благодарственият адрес е заради даровете, които изпратили местните самодейци за сватбения ден на младоженците. Пазителите на българската традиция от Баничан изпратиха на младоженците ръчно изплетени вълнени чорапи, изработени в характерен баничански стил. Идеята им хрумнала съвсем случайно. Това каза читалищният секретар Румяна Джибова.

„Когато започна да се говори за прословутата кралска сватба, ни се обадиха журналисти да попитат дали не готвим подарък за кралското семейство и конкретно от прочутите баничански чорапи. Това ни амбицира и решихме, че един такъв традиционен български подарък ще бъде подходящ. В българския фолклор чорапите са символ на топлина и на домашното огнище. Чорапи задължително се подаряват в трите най-важни моменти от живота на човека. Първият е раждането на детето. Бабата, която е израждала бебето, го е обувала с чорапки, за да го подготви за житейския му път. Вторият момент е на сватбата – в даровете задължително трябва да има чорапи. И третият път – когато напускаме този свят. Вярвало се е, че на другия свят починалите могат да познаят половинката си по чорапите и да бъдат отново заедно“, разказва Джибова.
Жените в Баничан изплели специално два чифта чорапи за кралските особи, като добавили връзки, усукани в цветовете на българското знаме. Отговор на са чакали, дори мислили, че може да им върнат обратно пратката. Затова изненадата им била голяма, когато получили писмо със символите и печатите на кралския двор.

Румяна Джибова не знае дали принц Хари и съпругата му Меган Маркъл ще носят нашенските чорапи, но е сигурна, че баничанските плетива ги има във всички точки на света – Америка, Германия, Холандия, Русия, Зимбабве. Това са чорапи, поръчани за младоженци, и чорапи, които са изпратени на българи, живеещи далеч от родината.

„Не всички жени в Баничан плетат такива чорапи, защото са трудни за изплитане, но удоволствието е невероятно, защото са в пет цвята и във всичките цветове нашите баби са вплели различни символи. Всеки цвят има своето значение – зеленото е природата, синьото – морето и небето, бялото и червеното – са символи на живота, на новото“, казва още Румяна Джибова.

Според нея писмото с благодарности от кралския двор е голямо признание за Баничан и за безценните усилия на местните жени за опазване на тукашните традиции. А благодарственото писмо е и от значение за страната ни, тъй като 2018 година е европейска година на културното ни наследство.

Източник: Дарик

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Искането да преосмислим джендър било неоснователно

Неоснователно е искането на ООН да преосмислим термина „джендър“. Това се казва в писмо от ...

Кралев с писмо до УЕФА за расисткия скандал

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев изпрати официално писмо до президента на УЕФА Александър ...

В Лондон се надигат желания за избори

Две от по-малките партии във Великобритания са обединили сили, за да се опитат да предизвикат ...

Не разрешиха на Панов да разгледа обвинителните актове на Гешев

Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изпрати писмо до ...

ЕС разглежда молбата на Великобритания

Европейската комисия потвърди разглеждането на молбата за отлагането на крайния срок за излизането на Великобритания ...

Британски министър: Напускаме ЕС на 31 октомври

Брекзит ще се случи на 31 октомври. Това заяви британският правителствен министър Майкъл Гоув, след ...