Home » България » Уволнили шеф в Нова телевизия след въпрос за Пеевски?

Уволнили шеф в Нова телевизия след въпрос за Пеевски?

Журналистката Виктория Бехар вече не е част от ръководството на „Нова Броудкастинг Груп“. Това съобщава „Свободна Европа“, откъдето имат официално потвърждение от компанията. Неофициалната информация сочи, че освобождаването на Бехар е станало в сряда, седмица след встъпването в длъжност на Миляна Велева като шеф на новините в медията. Решението на ръководството е било предшествано от планьорка, на която Бехар е задала на Велева въпрос за обвързаността й с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Велева е била питана директно дали се асоциира с медийната политика на медиите, контролирани от Пеевски, на което Велева е отвърнала, че е в гилдията от 18-годишна и през тези години е работила за много хора.

На въпрос дали смята, че политическите събития трябва да бъдат отразявани така, че медията да не се конфронтира директно с определени участници в тях, Велева е заявила, че по принцип вярва в баланса в живота. След повторното задаване на същия въпрос тя е потвърдила, че вярва в балансираното отразяване.

По неофициална информация на Свободна Европа, потвърдена от няколко присъстващи на тази планьорка, Виктория Бехар е била активен участник в този разговор. Седмица по-късно тя е уведомена, че собствениците на Нова тв не желаят повече да работи за тях.

Уволнението ѝ е предизвикало сериозно недоволство в нюзрума, разказали пред Свободна Европа работещи там. Велева е питана дали е била уведомена предварително за този развой, на което тя е заявила, че журналистите са „наемни работници“ и собствениците на телевизията не им дължат обяснения.

Обясненията обаче очевидно са важни не само за работещите в Нова тв, а и за нейната аудитория, доколкото Виктория Бехар бе привлечена в медията именно от новите собственици. Принципна причина за сваляне на доверието от нея биха могли да бъдат, например, лоши резултати от работата ѝ, но обективни данни в тази посока липсват. Дори напротив – има такива в обратната.

Ето и хронологията на събитията:

На 20 февруари Бехар поема поста мениджър „Стратегическо развитие“ на новините и актуалните предавания на Нова телевизия.

На 22 февруари шведската MTG подписва споразумение за продажбата на „Нова Броудкастинг груп“ на фирмата „Адванс Медия Груп“, собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви. На 22 март сделката е одобрена от КЗК.

На 24 април Миляна Велева става директор „Нови и актуални предавания“ на Нова телевизия. Вяра Анкова пък се издига до изпълнителен директор. Сред медийните среди и двете се смятат за близки до депутата от ДПС Делян Пеевски. Потвърждение е последната работа на Велева като шеф на новините в Канал 3 – телевизия, която неофициално е под контрола на Делян Пеевски.

На 8 май става ясно, че дългогодишният член на борда на директорите на „Нова телевизия“ Силва Зурлева е освободена от поста си. Зурлева работи над 20 години в телевизията.

На 9 май става ясно, че е освободена и Виктория Бехар.

София / България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Борисов обяви създаването на ново звено – независим прокурор

С изменението, което правим днес, създаваме ново звено, абсолютно независим прокурор, който разследва и не ...

Г-н Борисов, дайте своята оставка, не ни замеряйте с чужди!

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. „Всеки ...

Верижна катастрофа на Цариградско шосе

Верижна катастрофа е станала на „Цариградско шосе“ в столицата София. Това се вижда на видео, ...

Хлад между София и Москва. Има защо

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Напоследък ...

Утеха за Роналдо, жена му изпревари тази на Меси

Хубави новини получи футболната звезда Кристиано Роналдо, който понесе поражение от Лионел Меси в класацията ...

Какво се знае за руската база във френските Алпи?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Между ...