Home » Свят » US учени: Песента „Излел е Делю хайдутин“ може да накара извънземните да бъдат агресивни към нас (подробности)
излел е дельо хайдутин

US учени: Песента „Излел е Делю хайдутин“ може да накара извънземните да бъдат агресивни към нас (подробности)

Златната плоча на НАСА, на която е записана и българската народна песен „Излел е Дельо хайдутин“, може да озадачи извънземните, предаде в. „Гардиън“, цитиран от в. „Телеграф“.

Изпращането на радиосигнали и аудиозаписи на песни в открития Космос може да изправи Земята пред сериозна опасност. Това е становището на група авторитетни американски учени. Копия от Златната плоча бяха изстреляни към далечния Космос през 1977 г. на борда на сондите „Вояджър 1“ и „Вояджър 2“. Тази плоча бе замислена като портрет на човечеството: пътеводител за извънземни към живота на Земята и прекрасната богата култура на нашия доминиращ вид. Но тя може да предаде едно напълно различно послание на съществата, които се сблъскат с това „космическо писмо“, твърдят изследователи от САЩ.

Вместо миролюбиви, интелигентни създания, както американската космическа агенция се надяваше да ни представи, хората могат да бъдат възприети като вид, който обича да се кара, говори неразбираемо и вижда красотата в цветя, които звучат като моторни триони. Потенциалната възможност Златната плоча да подведе извънземните е изтъкната от Ребека Орчард и Шери Уелс-Дженсън от университета в Боулинг Грийн, щата Охайо, по време на конференция на Националното космическо дружество в Лос Анджелис през уикенда.

Изследователите твърдят, че 117-те изображения, звуци на гърбат кит, поздрави на 54 езика, 20-минутното „звуково есе“ за живота на Земята и 90-минутното запознаване с музиката на планетата са определено хуманоцентрични.

„Златната плоча е красив артефакт и представяне на това как хората искат да видят себе си, но тя е предназначено да бъде приета и интерпретирана от нещо, което има сетивните способности на средния човек – заяви Орчард. – Ако им липсва второто им сетиво (слухът) или имат друго, съвсем различно сетиво, Златната плоча става малко объркваща“. „Какво ще стане, ако съчетаете изображението на разцъфнал нарцис със стърженето на моторен трион“, пита Орчард.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар