Home » България » Урсула фон дер Лайен: България е много важен член на ЕС

Урсула фон дер Лайен: България е много важен член на ЕС

„България е много важен член на ЕС. Лично ви благодаря за подкрепата за избора ми за председател на Европейската комисия. През последните седмици разговарям с кандидатите за сформиране на колегиума на ЕК”. Това заяви на пресконференция в София новоизбраният председател на Комисията Урсула фон дер Лайен.

Тя пристига на посещение в България, където беше посрещната от премиера Бойко Борисов. Двамата ще проведат работна среща в Министерския съвет, на която ще обсъдят различни теми от европейския дневен ред и световната политика. Визитата е част от консултациите, които първата жена, избрана за шеф на ЕК, провежда с лидерите на държавите членки на ЕС преди представянето на пълния състав на новата Комисия за одобрение пред ЕП.

„С голям интерес ще изслушам какви са вашите приоритети, вашите очаквания. В Европа можем да успеем само ако обединим усилията си. Много е важно да се постигне баланс в ЕС. Предизвикателствата, пред които сме изправени са огромни – дигитализацията, демографските промени, сигурността, промените в климата”, заяви Урсула фон дер Лайен.

Тя коментира, че е изключително важно да се инвестира в цифровизацията, образованието, в научноизследователска дейност и иновации.

„В България виждам колко големи са инвестициите в университетите и училищата, в заплатите на учителите. Виждам, че икономиката има ръст. Виждаме една държава, която просперира, която е готова за бъдещето, за инвестиции в младите и в иновациите”, заяви Фон дер Лайен.

След срещата си в Министерския съвет, премиерът Борисов и новоизбраният председател на ЕК Урсула фон дер Лайен посетиха храм-паметник „Свети Александър Невски“ и храм „Света София“. Българският министър-председател изтъкна внушителното културно-историческо наследство на нашата страна и добави, че с него по свой уникален начин България обогатява облика на ЕС.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Гърците не вярват на ЕС

Гърците продължават да са подозрителни към Европейския съюз 38 години след присъединяването си, но вярват ...

Голям теч на данни в Еквадор

Голям теч на лични данни беше регистриран в Еквадор, съобщи РИА Новости. Данните са били ...

Пускат от днес сребърна монета за юбилей на БАН

От днес Българската народна банка пуска в обръщение сребърна възпоменателна монета „150 години Българска академия ...

Отнето предимство в инцидента с Караянчева

Отнемане на предимство на автомобила на НСО е основната версия, по която работят разследващите след ...

Сирия не може да бъде делена на зони на влияние

Русия, Турция и Иран трябва да поемат повече отговорност за мира в Сирия. Това заяви ...

Четири матури в 10-ти клас

Направените тази година промени са съвсем малко, но очакванията са да се използват много по-свободни ...