Home » България » Уреден мач ли е изборът на нов главен прокурор?

Уреден мач ли е изборът на нов главен прокурор?

Процедурата по избор на нов главен прокурор ще започне на 15 юли, а номинациите трябва да приключат до 29 юли, пише paragraph22.bg. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в сряда (5 юни) прие хронограма за подготовката и провеждането на процедурата, която трябва да определи кой ще седне в стола на Сотир Цацаров. Неговият седемгодишен мандат изтича на 10 януари 2020 година.

Предложение за нов главен прокурор може да посочат трима членове на прокурорската колегия или правосъдният министър Данаил Кирилов. Кирилов вече каза, че няма да се ползва от това правомощие.

Ако пленумът на ВСС приеме хронограмата, предложена от прокуратурата, номинациите за нов главен прокурор ще се внасят пред пленума на ВСС в четири поредни заседания между 15 и 29 юли. До 12 август кандидатите ще пишат концепции. Изборът ще е на 14 ноември: главен прокурор се избира с гласовете на 17 от 25-мата членове на ВСС и се назначава с указ на президента.

Процесът коментира юристът и бивш депутат Петър Славов.

„След измененията в Конституцията през 2015г. и разделянето на ВСС на две колегии, предложения за главен прокурор могат да правят само членове на Прокурорската колегия (иначе казано – прокуратурата) и министърът на правосъдието. Дотогава предложения можеха да правят всеки 5-ма членове от пленума на ВСС – т.е. т.нар. „парламентарна квота“ във ВСС можеше да припознава и внася номинации и от неправителствения сектор – университети, съсловни организации, сдружения с нестопанска цел и др.

Практически, сега единствената възможност за предложения извън прокуратурата, остава министърът на правосъдието. И неговата заявка в аванс, че няма да прави каквито и да било предложения и номинации, е доста, най-малкото, смущаваща!“, пише Славов.

До момента се спрягаха няколко имена за възможни наследници на Цацаров. Заместникът му Иван Гешев, който най-често бе спряган за поста обаче заяви, че няма такива мераци. „Излъскването“ на оклюмалия покрай скандала с барбекюто на терасата му рейтинг на Пламен Георгиев изглежда невъзможно. Шефът на Апалетивния спецсъд Георги Ушев също бе сред коментираните в обществото имена, но пък очакванията на обществото (поне според проучването на Европейския институт за стратегии и анализи отпреди няколко дни), са постът да се заеме от прокурор от кариерата.

София / България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Д-р Енчев се кълне: Не съм любовник на…

Магьосникът със скалпел д-р Ангел Енчев избухна срещу появилите се слухове, че е любовник на ...

Мъж на раждане

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Варна ...

Стачка блокира френските железници

Железопътният трафик във Франция се очаква да бъде силно нарушен и днес, през първия ден ...

Илиан Василев: Това не е военен министър, а циркаджия

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Това ...

Сър Чърчил, „честита баня” и немита Западна Европа

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. През ...

Защо е опасно да се кара с балон на гумата (ВИДЕО)

Едно интересно видео, публикувано от руските блогъри от „Гараж 54“ ни показва нагледно защо не ...