Home » Свят » Унгария дава €30 000 на родители с три деца

Унгария дава €30 000 на родители с три деца

Правителството на Унгария предлага на брачните двойки заем от 30 590 евро, който те не трябва да връщат, ако имат три деца, информира Евронюз. Парите са достъпни чрез схема, която влезе в сила от началото на юли.

Като много други страни членки на ЕС Унгария има недостиг на работна ръка, а освен това много унгарци бягат в чужбина в търсене на по-високи заплати. Премиерът Виктор Орбан и управляващата партия ФИДЕС искат да насърчат раждаемостта чрез унгарските семейства, а не чрез масова имиграция, пише News.bg.

Ние не се нуждаем от числа, а от унгарски деца. Ние трябва да осъзнаем, че европейските народи са пред исторически кръстопът. Тези, които решат в полза на имиграцията и мигрантите, реално създават държави със смесено население. Историческите традиции на тези държави са към края си, разкрива се нов свят, обяви Орбан в реч за състоянието на страната през февруари. Докато общият коефициент на раждаемост в ЕС е 1.59 раждания на една жена, в Унгария е 1.49, показват данни на Евростат.

Заемът е част от План за действие за защита на семейството на Орбан. Той е от седем точки. Предвижда се 4.8% от БВП да отиват за програми в подкрепа на семействата и поощряване на раждаемостта. Планът включва също програма за отпускане на заем за закупуване на жилище, субсидия за закупуване на автомобили за големи семейства и жени, които са отгледали най-малко четири деца, до края на живота си няма да плащат данъци върху доходите си.

Двойката обаче трябва да изпълни определени критерии, за да получи заема: трябва да са сключили брак; единият от двамата да е встъпил в брак за първи път; съпругата трябва да е на възраст между 18 и 40 г. и единият трябва да е плащал социални осигуровки в Унгария най-малко 180 дни.

При двойка, която има дете за период от 5 г., лихвата върху заема се премахва завинаги и месечните вноски се спират за три години. При второ дете се спират плащанията за още три години, а при трето дете се опрощава дългът и се връщат всички пари, които са платили.

Ако двойката няма дете до пет години или се разведе, ще трябва да плати всичко за период от 4 месеца. Има изключение, ако представят медицински документ защо не могат да имат деца. Между 1 и 15 юли 2400 семейства са поискали заем, според финансовото министерство на Унгария. 14 000 семейства са поискали най-малко един елемент от предложения план. Според критици планът е в полза само на средната класа и не може да помогне на най-бедните.

Унгария
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Просрочените разплащания на бизнеса отново се увеличават

Просрочените задължения на бизнеса отново са започнали да растат, след като през 2018 г. бе ...

ГЕРБ и БСП в пореден ефирен спор, този път за свободата на словото

“Не мисля, че има разколебаване в ГЕРБ, няма причини. Влизаме в една кампания, в която ...

Евродепутат от ГЕРБ отхвърли обвиненията срещу себе си, може да съди Биволъ

Евродепутатът на ГЕРБ Емил Радев отрече да е искал 4,5 милиона евро от държавната либийска ...

Чуждите инвестиции нараснаха над 3 пъти

Чуждите инвестиции в страната нараснаха над три пъти от януари до юли, но това се ...

Китайски полицаи в Сърбия

Първият съвместен патрул между китайски и сръбски полицаи бе представен в Белград, съобщи B92. Министърът ...

Шокиращо: какви реплики чуват жените на работното място

„Шефът ми каза: „При мен повишения се дават само срещу сексуални услуги. Кажи ми, когато ...