Home » Свят » Украйна ще фалира без руски нефт?

Украйна ще фалира без руски нефт?

В Киев усетиха заплаха – според украинска компания без руския петрол икономиката на страната може да колабира и е застрашена дори националната сигурност, пише издаваният в Русия в. „Газета“.

Вчера руският премиер Дмитрий Медведев съобщи, че се забранява износът на петрол и петролни продукти от Русия в Украйна. Това е ответна мярка след неотдавнашното разширяване на санкциите срещу Москва от страна на Киев, пояснява вестникът.

Медведев съобщи, че е подписал постановление за ограничаване на руския износ на въглища, петрол и петролни продукти за Украйна. Москва разширява и забраната за внос в страната на отделни видове украински стоки – продукти на украинското машиностроене, леката промишленост, металообработването, „чиято обща стойност миналата година е била близо 250 милиона долара“.

Според премиера ред руски стоки, включително горива, от 1 юни т. г. ще може да се изнасят в Украйна само с отделни разрешителни.

Забраната за износ на руски петрол и петролни продукти в Украйна може да предизвика колапс на тамошния горивен пазар и в цялата икономика, да подкопае националната сигурност, цитира „Газета“ коментар на нефтопреработвателната компания „Укртатнафта“.

Предприятието се кани да преработва занапред повече суровини, идващи от каспийските находища, за да осигури на Украйна петролни продукти в необходимите количества. Същевременно „Укртатнафта“ призовава властите в Киев да подпомогнат всички рафинерии от страната да увеличат производството.

По официални данни, цитирани от агенция УНИАН, през 2018 г. Украйна е внесла петролни продукти за 5,54 милиарда долара. Според руските митници федерацията е изнесла миналата година в Украйна стоки за 9,5 милиарда долара, близо половината от които представляват минерални продукти – главно петрол и въглища.

Украйна ще фалира без руски нефт?

Експерти на „Газета“ очакват новите ограничения, наложени от Москва, да се отразят негативно върху украинската икономика и да увеличат зависимостта ѝ по-специално от беларуските петролни доставки. Украйна внася петрол и от Литва.

Украйна
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

До края на седмицата става ясно защо спря излъчването на Хоризонт

След изслушването му от комисията по атестиране към съдийската колегия на ВСС заместник-главният прокурор Иван ...

Защо Брижит Макрон била желана от всички мъже (СНИМКИ)

Коя е 64-годишната гимназиална учителка Брижит Макрон, съпруга на 39-годишния френски президент Еманюел Макрон? Брижит ...

Комисията по атестиране: Няма съмнение в професионализма на Гешев

Няма данни, които да поставят под съмнение професионалните качества на Иван Гешев да заеме поста ...

Никол Шерцингер взриви мрежата с гола снимка, но…

Гола снимка на Никол Шерцингер беше публикувана в нейния Instagram профил в неделя, когато хакери ...

Адалберт Зафиров: Аз минах първи полиграфа

Спортният директор на Ботев (Пловдив) Адалберт Зафиров коментира реакцията на лидера на тима Тодор Неделев ...

Вече можем да проверим избирателната си секция

От днес (16 септември) избирателите могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на ...