Home » Свят » Украинците изпратиха президента да преговаря с Путин

Украинците изпратиха президента да преговаря с Путин

Преди инаугурацията на Володимир Зеленски социолозите фактически му предадоха „петиция“ от украинците, пише руският „Взгляд“.

Повече от половината от анкетираните се обявяват за пряк диалог на президента с лидерите на Донецката и Луганската републики, две трети – за компромис в Донбас, а огромното мнозинство – за преговори с Москва.

Повече от 65% от жителите на Украйна смятат, че трябва да се търси компромис за прекратяване на конфликта и възстановяване на мира в Донбас, малко по-малко от половината – 49,2% от анкетираните смятат, че въпросът за статута на „неконтролираните територии“ трябва да бъде решен на референдум. Повече от половината от запитаните (55,4%) смятат, че президентът на Украйна „за постигане на мир в източната част на страната, трябва да установи пряк диалог с ръководителите“ на Донецката и Луганската републики.

Това показват публикуваните данни от социологическо проучване, проведено от центъра „Социален мониторинг“, Украинския институт за социални изследвания и социологическа група „Рейтинг“. Изследването е проведено сред три хиляди души в 24 региона на Украйна.

Показателно е, че 74,9% от запитаните смятат, че за постигане на възстановяването на мира в Донбас, президентът на Украйна трябва да потърси пряк диалог с Русия.

Интересно е, че проучването е публикувано четири дни преди встъпването в длъжност на Зеленски и може да бъде възприето, като наставление на украинците към техния нов президент. Сега в киевските политически кръгове се водят разговори за други възможни договорености и компромиси на Зеленски, но вече с предшественика му Петро Порошенко.

Украйна
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

И Радев бял, и Гешев цял

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Коментар ...

САЩ и България обсъдиха концесията на летище „София”

„От години работим много добре със САЩ, най-вече в областта на високите технологии, услугите с ...

Северна Македония чака дата от Франция

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, че все още не е уточнена дата за започването ...

Служителят на бъдещето ще е робот

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Личното ...

Докъде стигнахме за 30 години

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Философите ...

Хакери атакуваха лейбъристите

Лейбъристката партия, основната опозиционна сила във Великобритания, стана днес жертва на голяма кибератака, предадоха световните ...