Home » Свят » Украинците изпратиха президента да преговаря с Путин

Украинците изпратиха президента да преговаря с Путин

Преди инаугурацията на Володимир Зеленски социолозите фактически му предадоха „петиция“ от украинците, пише руският „Взгляд“.

Повече от половината от анкетираните се обявяват за пряк диалог на президента с лидерите на Донецката и Луганската републики, две трети – за компромис в Донбас, а огромното мнозинство – за преговори с Москва.

Повече от 65% от жителите на Украйна смятат, че трябва да се търси компромис за прекратяване на конфликта и възстановяване на мира в Донбас, малко по-малко от половината – 49,2% от анкетираните смятат, че въпросът за статута на „неконтролираните територии“ трябва да бъде решен на референдум. Повече от половината от запитаните (55,4%) смятат, че президентът на Украйна „за постигане на мир в източната част на страната, трябва да установи пряк диалог с ръководителите“ на Донецката и Луганската републики.

Това показват публикуваните данни от социологическо проучване, проведено от центъра „Социален мониторинг“, Украинския институт за социални изследвания и социологическа група „Рейтинг“. Изследването е проведено сред три хиляди души в 24 региона на Украйна.

Показателно е, че 74,9% от запитаните смятат, че за постигане на възстановяването на мира в Донбас, президентът на Украйна трябва да потърси пряк диалог с Русия.

Интересно е, че проучването е публикувано четири дни преди встъпването в длъжност на Зеленски и може да бъде възприето, като наставление на украинците към техния нов президент. Сега в киевските политически кръгове се водят разговори за други възможни договорености и компромиси на Зеленски, но вече с предшественика му Петро Порошенко.

Украйна
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Русия замесена в задържането на танкерите?

Британската служба за външно разузнаване МИ-6 и Британският държавен комуникационен център разследват версията, че Русия ...

САЩ прехвърлят в Украйна изтребители Ф-35

Вашингтон ще прехвърли на Украйна няколко изтребителя пето поколение Ф-35. Според американското издание Defense One, ...

Жегата взе жертви в САЩ

В САЩ трима души починаха заради горещото време, обхванало страната, съобщи AFP. Две от трите ...

По-добре малък с Христос…

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Братя, ...

Три села пострадаха от копачи на криптовалута

Нов вид кражби на ток – копачи на криптовалута крадат ток от трафопостовете. В търсенето ...

Гринго: Не съм удрял Софка!

„Не съм удрял Софка! Ние много се обичахме! Случвало се е да се караме, но ...