Home » Мнения » Украинци и поляци: Чие мляко е по-вкусно?

Украинци и поляци: Чие мляко е по-вкусно?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Разбитите павета по улицата пред кметството на украинския град Мостиска плачат за ремонт. А двете пейки в малкия парк пред сградата явно отдавна не са виждали боя. Но кой да извърши тези неща? „Отдавна вече не намирам работници“, ядосва се кметът Серхий Сторошук.

В украинския град Мостиска официално живеят 9 000 души, но в действителност там живеят значително по-малко хора, защото мнозина са заминали на работа в съседна Полша. Границата на Европейския съюз е само на 15 километра в западна посока. Кметът Сторошук се шегува, че „ако нещата продължават така, в града ще останат на работа само трима души: кметът, общинският съветник и местният представител на правителството, а всички други ще са пенсионери“.

Близостта с границата предлага обаче и финансови изгоди за хората в Мостиска: „200 до 300 души ежедневно преминават през границата, за да припечелят по някое и друго евро“. Пътуването с автобус до украинско-полската граница отнема само половин час. От украинската страна на границата пакет цигари струва малко под 1 евро, но само на няколкостотин метра отвъд бариерата – на пазара в полското градче Медика – цената е двойно по-висока.

Хранителни продукти и електроуреди от Полша

Към Полша е позволено да се пренасят само по 1 литър водка и по два стека цигари. „Мравките“, както тук наричат амбулантните търговци, могат да изкарат по няколко евро на всяко преминаване през границата. С тях те купуват полски стоки, които пренасят на родна земя: „Особено изварата, млякото и някои видове месо в Полша имат по-добър вкус от нашите“, казват мъже и жени, които се връщат с препълнени чанти на украинска земя.

Онези, които пътуват с кола, могат да пренесат и по-големи количества без да плащат мито: разрешени са стоки на стойност до 500 евро и до 50 килограма. Полските хранителни продукти после се продават по пазарите, от които пазаруват по-заможните украинци, както и в ресторантите на Лвов. В посока Украйна се транспортират и стари, но функциониращи електрически уреди. Който има повече пари, купува в Полша големи количества хранителни продукти или електроуреди и после ги пренася в Украйна на няколко пъти, за да избегне митата.

Хана Ваньо живее в украинския град Краковец и редовно пазарува полски стоки. „Радвам се, че живея до границата и мога да пътувам всеки ден. Разбирам се добре с поляците, никога не съм имала проблеми“, разказва тя. Жената се ядосва от това, че някои политици насъскват хората от двете страни на границата едни срещу други. Някои хора се поддават на подобни внушения.

Националистически настроения

„Има украинци, които вярват, че този регион всъщност е украински. Затова им показвам, че се намират на полска земя“, обяснява Тадеуш Якубовски, собственик на паркинга край границата. Той се отнася с украинските шофьори грубовато и фамилиарно, а към полските – доста по-учтиво. Тетяна Накониечна от Асоциацията на украинците в Полша се опитва да стимулира добрите отношения между двете съседни държави. Самата тя е етническа украинка, родена е в полския град Пшемисъл и разказва колко шокирана е била от последствията, предизвикани от една театрална проява. През 2013 била показана историческа възстановка на украинските злодеяния, извършени над поляци през 1943 година, познати под името Волинското клане.

Този опит за създаване на антиукраински настроения в Полша не остава без последствие. Три години по-късно украинци биват атакувани по време на религиозно-патриотично шествие от полски националисти. Тетяна смята, че ситуацията си остава напрегната. Според нея, Русия се интересува от подклаждането на този конфликт, защото редовно намира информации по темата из различни руски сайтове.

За Тетяна отношенията на добросъседство между поляци и украинци са изключително важни. Тя се опасява, че антиукраинските настроения в Полша ще се засилят, ако голям брой полски националист влязат в Европейския парламент. Приятелите на Тетяна, украинското семейство Корпан, живеят в полския град Пшемисъл от 12 години насам. И двамата са висококвалифицирани професионалисти – Олег е лекар, а неговата съпруга Наталия е учителка по математика – кадри като тях отчаяно се търсят в Полша. Полската икономика процъфтява, но след присъединяването на страната към ЕС през 2004 г. около два милиона поляци емигрираха от страната. Тъкмо украинците сега запълват недостига на работна ръка на полския пазар на труда: днес повече от един милион украински граждани работят в Полша.

Наталия и Олег печелят много повече в Пшемисъл, отколкото приятелите им, останали в Украйна. „Когато чуем за някакво напрежение в отношенията, понякога се замисляме дали не трябва да се връщаме обратно. Но всъщност не ни се иска, ние обичаме живота си тук“, казва Наталия.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Скрита камера: Как се набират проститутки в София?

Увеличава се търсенето на платена любов в България. Приходите от „черния“ бизнес са близо 250 ...

Вашият хороскоп за днес, 11.12.2019 г.

Хороскоп от astrohoroscope.info Овен Ще гледате доста отвисоко на нещата днес и няма да ви ...

Две неизвестни в 1/8-финалите на Шампионската лига

Само две неизвестни за 1/8-финалите останаха след изиграването на мачовете от Шампионската лига във вторник. ...

Взрив на бойлер събори къща в Шумен

Взрив събори къща в шуменския квартал Тракия. Инцидентът е станал малко след 14 часа днес, ...

Екшън между известни цигански кланове в Карловско

Пореден екшън се е разиграл днес в карловското село Кърнаре. Около 14 часа в районното ...

Балъков и Цанко Цветанов избрали треньора на Етър

Нвият треньор на Етър Петко Петков подписа договор с клуба за 1,5 г. и днес ...