Home » България » Украинци и молдовци пак ще спасяват летния сезон

Украинци и молдовци пак ще спасяват летния сезон

Сезонни работници от Украйна, Молдова и Киргизстан ще спасяват летния сезон по родното Черноморие. До този момент кандидатите за работа у нас от трети страни в сферата на туризма са два пъти повече в сравнение със същия период на миналата година, сочат данни на Агенцията по заетостта, като очакванията са като цяло миналогодишният пик да се надскочи, пише в. „Сега“.

През 2018 г. за срок от три месеца са наети над 8443 чужденци от страни извън ЕС, а до девет месеца са работили 219 души. Спрямо предходната 2017 г. увеличението също бе двойно. Секторът разчита на внос на трудови мигранти от трети страни, за да се справи с хроничното си затруднение с дефицита на камериерки, сервитьорки и бармани, сервитьори, помощници в кухня и хигиенисти. Това обаче задържа нивото на заплащането в сектора значително под средната работна заплата за страната, което и кара българите да търсят работа навън.

От началото на 2019 г. до момента за тримесечна сезонна заетост са регистрирани 2030 чужденци, граждани на трети държави, като бройката им расте ежедневно. Много от тях са студенти, сред кандидатите за работа у нас има и представители на българската диаспора. От тях най-много – 1483, са граждани на Украйна, 243 идват от Киргизстан, а 87 са граждани на Молдова. Подадени са и 453 декларации на работодатели, готови да наемат сезонните работници. Разрешение за работа от 90 дни до 9 месеца пък са получили 379 чужденци.

Туризмът и хотелиерството са секторът с най-много свободни места и най-ниската работна заплата. При средна месечна брутна работна заплата за страната за март от 1247 лева заплащането в бранша е 751 лева, сочат данни на НСИ. За сравнение в селското, горското и рибното стопанство, където също има недостиг на сезонна работна ръка, заплатите вече достигнаха 1000 лв. Съгласно статистиката за март на АЗ работодателите са заявили най-голям интерес към работна ръка в сферата на персоналните услуги.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Румен Петков: Гласуваш за Борисов, получаваш Деската

Сегашният начин на местно самоуправление е извратен. Четвърт от средствата, които стигат до общините, стигат ...

В Русия: ЦСКА Москва е срам!

Руските медии реагираха мощно на обрата, който сътвори българския шампион Лудогорец срещу ЦСКА (Москва) в ...

Марадона отново забавлява (ВИДЕО)

Комично видео от интервю на Диего Марадона бе разпространено в социалните мрежи. То е заснето ...

Хакнаха профила на най-секси синоптичката в света (СНИМКИ)

Най-сексапилната водещата на прогнозата за времето в света – мексиканката Янет Гарсия стана жертва на ...

Главанаците се качиха на главата на Борисов

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Коментар ...

Голямото пътуване започва, ето къде има ограничения

Шофьорите да направят справка в сайта на Агенция „Пътна инфраструктура“, за да се информират за ...