Home » България » Учителка от детска градина изтегли 5 кредита по 15 хил. лв. от името на майки

Учителка от детска градина изтегли 5 кредита по 15 хил. лв. от името на майки

За скандална схема с източване на „учителската” Взаимоспомагателна каса в Пловдив, съобщиха родители пред TrafficNews.

Пет кредита по 15 000 лева са били изтеглени от касата с фалшиви документи. Кредитите са заявени от името на пет пловдивчанки, които обаче дори не знаели изобщо за съществуването на въпросното сдружение , което подпомага финансово работещи в сферата на образованието и културата. Общият знаменател между петте жени са децата им, които са възпитаници на детска градина „Червената шапчица” в ЖР”Тракия” . Случаят е поет от Икономическа полиция.

През юли петте пловдивчанки получили позвъняване от Взаимоспомагателната каса и така разбрали, че са титулярки по кредити в размер на 15 хиляди лева.

„Изненадах се, защото не съм теглила никакъв заем. А освен това за първи път чувах за тази каса, която подпомага учители. Аз никога не съм била учителка” разказа едната от майките. Следват разпити в Икономическа полиция. Оказва се, че всички кредити са изтеглени от учителката Стела Маслева, служител в „Червената шапчица”.

Заявленията, подадени от нея до касата, са попълнени с данни на въпросните жени, някои от които са актуални, други от стари лични документи, а трети – не отговарят на истинските. Тъй като задължително условие за получаване на максималния размер на кредита е искателят да има четирима поръчители, в документите са използвани и лични данни на служели от детското заведение.

„Не знаем как тази жена се е сдобила с наши лични данни и как тези пари са ѝ отпуснати. В крайна сметка някой трябва да проверява истинността на тази информация”, тревожат се майките.

Кредитите са изтеглени преди година, през 2018 година и очевидно доскоро са били погасявани редовно. Заради закъснение на вноските обаче служители на касата са започнали насрещни проверки и открили измамната схема. След това подали сигнал в Икономическа полиция.

Взаимоспомагателната каса се управлява от Сдружението за взаимопомощ на работещите в областта на образованието науката и културата. Председателят на Управителния съвет Васил Въргулев потвърди информацията, но заяви, че не може да даде подробности предвид воденото следствие.

Според него обаче няма служител от касата, който умишлено да е подпомогнал схемата, приложена от Стела Маслева.

„Заемите се отпускат по документи, а заявленията, подадени при нас отговорят на всички изисквания. Те съдържат цялата необходима информация, лични данни и са заверени с печатите на учебното заведение, в което работи Маслева” коментира Въргулев.

Той заяви, че ще изчака края на следствието и вероятно на Управителен съвет ще обсъдена промяна в процедурата при отпускане на заеми.

„Това е първият подобен случай в 60 – годишната история на касата” каза той. Адвокатът на касата – Доротея Бодакова коментира, че няма да бъдат ощетени нито жените, от чието име са изтеглени парите, нито членовете на касата.

Директорът на „Червената шапчица” Тинка Костадинова – Бодурова заяви , че е започнала процедура за дисциплинарно уволнение на Маслева.

Оказва се, че учителката се е възползвала от печатите и личните данни на родители и учители, докато е замествала директорката по време на отпуск. Тогава тя е имала достъп до печата и успяла да комплектова документите за кредити. В заявленията майките са представени като учителки от въпросната детска градина.

Бодурова призна, че е шокирана от случилото се, тъй като Маслева е сред най- уважаваните педагози в детското заведение. „Родителите я уважават, децата я обичат. Нейните групи първи се запълват, защото родителите искат децата им да са при нея. Нямам обяснение какво я е подтикнало да направи всичко това. Вероятно се касае за някакви лични проблеми. Поисках ѝ писмени обяснения, но до този момент не съм получила такива”, коментира директорката.

Според запознати Маслева е има вземала суми от фирми за бързи кредити и там е натрупала сериозни задължения. Схемата, която е използвала, вероятно е била с цел да ги погаси, тъй като от фирмите са я притискали, а освен това там са се трупали и сериозни лихви.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

ЕК: Ще отговорим на удара на Тръмп

След влизането в сила днес на американските митнически санкции срещу европейски стоки на стойност 7,5 ...

Борисов гневен: Аз съм виновен, така ли?!

За мен е било груба грешка приемането на България в Европейския съюз с Механизъм за ...

Паулиньо от Левски: В България няма расизъм!

Футболистът на Левски Марселиньо коментира расисткия скандал в българския футбол след евроквалификацията между България и ...

Октай: Покрай Манолова ВИС се опитва да се върне в строителната мафия (ВИДЕО)

Винаги съм казвал, че агресията на Ердоган към кюрдите, които са 20 млн. В Турция, ...

Стратегическо гласуване в Киев

Парламентът на Украйна одобри на първо четене представения от правителството бюджет за идната година. Това ...

Балъков: Не бягам от отговорност!

Вече бившият селекционер на България Красимир Балъков говори пред журналистите след днешния Изпълком и след ...