Home » Свят » Учени със стряскаща прогноза! Ето какво ще се случи със Земята до 2050 г.
Учени със стряскаща прогноза

Учени със стряскаща прогноза! Ето какво ще се случи със Земята до 2050 г.

Международна група учени установи, че средната температура на нашата планета, дори ако условията на Парижкото споразумение за климата са изпълнени, ще бъде 4-5 градуса по-висока в сравнение с индустриалното ниво.

Според експерти Земята в бъдеще ще се превърне в гигантска „оранжерия“ и много региони ще бъдат необитаеми. Това предаде EurekAlert. Учените смятат, че емисиите на парникови газове не са единственият фактор, който засяга глобалния климат. Затоплянето, причинено от човека, ще предизвика редица нежелани процеси, които могат да доведат до затопляне на атмосферата. Това ще се случи, дори ако емисиите на парникови газове бъдат преустановени.

Тези процеси включват топене на вечната замръзналост, извличане на метан от дъното на океана, намаляване на леда в Арктика и Антарктида.

Учените са убедени, че под влиянието на повишаване на концентрациите на парникови газове в атмосферата ще се появи бърза верижна реакция, и човечеството няма да бъде в състояние да промени нищо.

Според изследователите, за да се избегне този сценарий, е необходимо да се намалят емисиите на газ и да се създадат резервоари за съхранение на въглерод чрез засаждане. Освен това е необходимо да се разработят нови технологии за абсорбиране на въглероден диоксид от атмосферата./Блиц

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар