Home » Здраве » Учени посочиха кафявите или белите яйца са по-полезни

Учени посочиха кафявите или белите яйца са по-полезни

Въпросите защо едни яйца са бели, а други кафяви, каква е разликата между тях и кои са по-полезни вълнуват много хора.

Мнозина са уверени, че кафявите яйца са по-полезни и затова на места са по-скъпи. Може би тази увереност идва от факта, че повечето хора са свикнали да смятат за по-полезни черния хляб и кафявата захар. Но дали това правило се отнася и за яйцата?

Ученият Тро Буй от Корнуелския колеж е уверен, че няма никаква разлика между тези два вида яйца. В същото време изследване на лабораторията по биохимия и биология при университета Кагошима са показали, че кафявите яйца съдържат повече омега-3, отколкото белите, пише jenata.blitz.bg. Но тази разлика е незначителна.

Много често белите яйца са снесени от бели кокошки или бройлери, а кафявите от породата „носачки“. Цената се определя от стойността и сложността на отглеждането на една или друга порода кокошки. Бройлерите растат значително по-бързо, отколкото останалите породи. Но на първо място тяхното предназначение е да се използват за месо.

Защо кафявите яйца са по-скъпи?

Защото за отглеждането на носачки и други породи е нужно много повече време и съответно – по-големи разходи. Изследователката в сферата на продоволствието и храненето Гарги Шарма е уверена, че кафявите яйца са по-полезни. Изследванията ѝ показват, че кафявите яйца съдържат по-малко лош холестерол и същевременно помагат да се поддържа нивото на добрия.

Понякога яйцата се отличават не само по цвят, но и по вкус. Но вкусът не е свързан с цвета на яйцата. Най-често той зависи от качеството и количеството на храната на кокошките. Така например, бройлерите ги хранят много повече, отколкото другите породи кокошки.

Мнозина са уверени, че цветът се отразява на здравината на черупката. Този мит е особено популярен в навечерието на Великден. Но и тук няма разлика в зависимост от цвета. Здравината на черупката зависи от възрастта на кокошките. По-младите снасят по-здрави яйца.

Извод

Разликата в полезните свойства на яйцата е почти неописуема. Изборът на първо място зависи от финансовите възможности и някакви лични предубеждения. Без никаква зависимост от цвета, яйцата се смятат за много полезни. Пряко доказателство за това, е че лекарите ги смятат за супер продукт.

Източник:fakti.bg

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Mercedes-Benz се отказа от ДВГ

Немският концерн Daimler е прекратил разработката на двигатели с вътрешно горене, обяви ръководителят на развойния ...

Нова връща ВИП Брадър след провала на Игри на волята”

Слуховете, че „ВИП Брадър“ слиза завинаги от екран се оказаха силно преувеличени. Новото приключенско предаване ...

Хванаха шофьор да реди Рубик куб със 127 км/ч

Испанската Национална дирекция по пътното движение (DGT) публикува видео на водач, който реди Рубик куб, ...

Жътвата на популизма

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Българските ...

Младежи по цял свят протестират срещу климатичните промени

Мащабни протести на младежи срещу климатичните промени ще се проведат днес по целия свят. Началото ...

Лаура Кьовеши успя!

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Бившата ...