Home » Здраве » Учени опровергаха мита за опасностите от холестерола
Учени опровергаха мита за опасностите от холестерола
Учени опровергаха мита за опасностите от холестерола

Учени опровергаха мита за опасностите от холестерола

Петдесетгодишните проучвания върху естеството на холестерола не потвърждават негативното му въздействие върху сърдечно-съдовата система. Това съобщава Експертно изследване на клиничната фармакология.

Международен екип от учени са анализирали данни от 1,3 милиона пациенти, събрани за половин век. Не е установена корелация между общия или „лошия“ холестерол и сърдечно-съдовите заболявания. Според експерти широко разпространеното твърдение днес за опасностите от холестерола се основава на „подвеждаща статистика“ и пренебрегва голям брой конфликтни наблюдения.

Освен това учените смятат, че не е необходимо хората да приемат статини, за които се предполага, че се борят с повишения холестерол.
Изследователите основават твърденията си върху данните, получени в 12 европейски страни от 2000 до 2012 г. Тези данни показват, че няма връзка между приемането на статини и намаляването на смъртността. В същото време учените отбелязват, че статините имат сериозни странични ефекти.

Освен това, проучванията показват, че възрастните хора с високи нива на „лош“ холестерол имат по-голяма продължителност на живота, а хората с ниски нива на такъв холестерол са склонни към настинки и онкологични заболявания. Zdrave.to

Източник: zdrave.to

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар