Home » Свят » Учени: Новият Чернобил ще е в Америка и ще унищожи света!
Учени Новият Чернобил ще е в Америка и ще унищожи света!
Учени Новият Чернобил ще е в Америка и ще унищожи света!

Учени: Новият Чернобил ще е в Америка и ще унищожи света!

Вестник „Африканер” (ЮАР) съобщава, че Африканският национален конгрес получил запитване от САЩ, в което американците канят ЮАР да стане „част от плана” по ликвидиране на последствията от стихийните бедствия в САЩ. На Южна Африка са обещани по 10 млрд. долара годишно в течение на десет години.

Съгласно плана в ЮАР трябва да бъдат изградени временни жилища за милиони американци. Освен ЮАР планът предвижда участието на Бразилия, Аржентина и Австралия. В американския щат Айдахо, в националния парк Йелоустоун, се намира голям вулкан и по-точно – супервулкан. Днес това е огромна яма с площ 3825 кв. км.

Но резервоарът с магма е разположен относително плитко – само на някакви си осем километра. Ако настъпи изригване – а според прогнозите на учените това ще се случи в близките години, – супервулканът ще изхвърли най-малко 2,5 хил. куб. м вулканично вещество.

Лавата, пожарите, отровните сероводородни изпарения ще станат причина за масовата гибел на хората. Заради гигантската озонова дупка в небето ще се увеличи радиацията и едва ли не цялата територия на Съединените щати, както и част от Канада, ще се превърнат в нов Чернобил.

Нещо повече, учените са уверени, че предполагаемото изригване на спящия засега Йелоустоунски вулкан ще предизвика „ехо” по целия свят: ще изригнат още няколкостотин по-малки вулкана, в това число и океански, съпроводени с цунами. Половината свят ще загине. Част от другата половина ще потъне в мрак, защото пепелта ще закрие слънчевата светлина.

При изригване супервулканът може да изхвърли лава и вулканични вещества до 100 км в атмосферата. В много страни рязко ще застудее. Например Норвегия ще заприлича на Антарктида. Още през първите месеци на тази природна катастрофа ще загине една трета от населението на планетата – мнозина ще умрат от студ и глад. Откъде тези мрачни прогнози?

Според най-нови данни температурата в някои гейзерни езера на американския супервулкан се е повишила с до 20оС. За три месеца учените са зафиксирали повече от шестдесет подземни труса. Геологическата служба на САЩ съобщила за земетресение, настъпило на 13 април в 00:04:44 ч. 2014 година местно време, с магнитут 5,3 степен, в района на Южен Айдахо. Трусът е бил на дълбочина 10 км в района на Йелоустоунския супервулкан. По-рано било регистрирано най-силното земетресение от 30 години насам.

Преселване на хора

При това дивите зверове на стада напускат резервата Йелоустоун. Американското правителство бие тревога и дори планира скъпо струващи програми по преселването на американци на други континенти. Според Radio Network, позовавайки се на (ресурс за южноафрикански новини) правителството на САЩ се опитва да принуди други правителства да реализират програми по преместването на американци на по-безопасни места на планетата – например в Южна Африка.

Според специалистите в САЩ, Йелоустоунският супервулкан ще изригне в близките десет години, затова Белият дом, според „Африканер”, цитиран от „Труд“ предложил да изплати на страните, които ще приемат американски граждани, финансиране в размер на 10 млрд. долара годишно за тези десет години. С тях приемащите държави трябва спешно да осигурят жилища на американците, които ще трябва да напуснат родината си в случай на природен катаклизъм.

Европа също е застрашена

Не само американците са уверени, че вулканът ще изригне. Д-р Жан-Филип Перила от Националния център за научни изследвания в Гренобъл отбелязва, че Франция също е подложена на процеси на нарастване на магмата.

Французите също говорят за събуждане на вулканите в близките десет години. Последното известно на учените изригване на супервулкан е станало вероятно преди около 70 000 години край езерото Тоба на о. Суматра. То предизвикало вулканична зима, която продължила шест-осем години. Последствията от природния катаклизъм обаче се усещали още хиляда години…
Източник: БЛИЦ

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Руският шпионски кораб Янтар изчезна от радарите на САЩ

Военноморските сили на САЩ изгубиха от поглед руския океанографски кораб “Янтар”, който приближи брега на ...

Обяснение в любов към Федерер (ВИДЕО)

Роджър Федерер спечелия първия от серията демонстративни мачове срещу Александър Зверев в Южна Америка. Швейцарецът ...

САЩ: На България може да се разчита

Посолството на САЩ с удоволствие съобщава, че България получава признание от DipNote – официалния блог ...

Ford и Ferrari превзеха кината (ВИДЕО)

Спортната драма „Пълно ускорение“ оглави бокс-офис класацията на Северна Америка с приходи от 31 милиона ...

Прибирайте децата! Лошите момчета идват (ВИДЕО)

Легендарният британски рокаджия Ози Озбърн е поканил Мерилин Менсън да се присъедини към него за ...

Загадъчен руски кораб плава край американския бряг

Загадъчен руски шпионски кораб е бил забелязан да плава близо до бреговете на Северна Америка, ...