Home » Свят » Учени бият тревога: Пластмасата вече вали от небето!

Учени бият тревога: Пластмасата вече вали от небето!

Учени откриват микропластмаса, като някои частици са невидими за човешкото око, в дъжда, питейната вода и океаните по целия свят, съобщи ЮПИ.

Макар и наличието на пластмасови частици в световния океан да е добре известно, най-новите изследвания показват, че пластмасови власинки и частици има навсякъде.

Учени, измерващи нивата на азота в киселинни дъждове в планини в Колорадо, откриха в тях пластмасови микрофибри. Малки власинки е имало в 90 процента от дъждовните проби, взети край Денвър и Боулдър, както и от отдалечени места като Скалистите планини.

Микрофибрите в дъждовната вода се виждат само с микроскоп. На цвят са сини, червени, сребристи, лилави, зелени, жълти. В пробите е имало и малки пластмасови топчета и парченца.
„Вали пластмаса“ – каза Грег Уедърби от Американския геоложи институт.

Европейски учени откриха тази година микропластмаса в иначе чистите Френски Пиренеи. Те казаха, че най-вероятно пластмасовите частици са отнесени там от вятъра и изчислиха, че върху Франция ежегодно падат 2000 тона микропластмаса.

Микрофибри бяха открити и в арктическия сняг.

Микропластмасата – парчета под 5 мм, се образуват при разграждането на пластмасовите боклуци или се освобождават от козметика и препарати за абразивно почистване.
Микрофибрите се освобождават от акрилни, полиестерни и найлонови тъкани и се отделят от тях при пране – обикновено с хиляди на артикул.

Най-малките такива частици преминават през повечето филтри и могат да навлязат в кръвта на организмите, които ги поглъщат. Австралийско изследване показа, че хората поглъщат около 200 парчета микропластмаса седмично, или 21 гр месечно. Два пъти повече пластмаса се поема с питейната вода. Други източници на микропластмаса са морските дарове, бирата, солта.

Какво е количество пластмаса, вредно за хората, още не е известно. Американски и канадски учени обаче установиха, че при ракообразните тя причинява репродуктивни проблеми и поколение с по-малки размери. Лабораторни изследвания показаха, че микропластмасата е вредна за белодробните клетки, черния дроб и мозъка.

Повечето от нерециклираната пластмаса се произвежда от нефтопродукти.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Собствениците на Юнайтед няма да разкарат Солскяер

Мениджърът на Манчестър Юнайтед Оле Гунар Солскяер може да се чувства спокоен за поста си ...

Шарапова си спомни за голям кошмар

Руската топ тенисистка и бивша любима на нашия Григор Димитров – Мария Шарапова си припомни ...

9 вида секс, които харесват жените

Ако сексът се свеждаше до чисто физиологично удоволствие, за него нямаше да се разсъждава повече, ...

Клиент заспа в такси и прекоси…

Клиент от Единбург заспа в такси и се събуди на другия край на Шотландия, съобщи ...

Щайнмайер изненадан от Украйна

Президентът на Германия Франк – Валтер Щайнамйер е изненадан от реакцията на украинските граждани спрямо ...

Експерт: Не вземайте бързи кредити

С оглед на разпространяващите се индикации за възможна евентуална бъдеща световна икономическа криза и рецесия ...